Bryggverket vill skapa en sommarfest i norr

Patrik Hellström berättar att Bryggverket vill skapa en ny ölfestival i Umeå. Foto: Privatbild

Nu ska Västerbotten få en ny ölfestival. Det är Bryggverket som vill skapa en Brewskival för norra Sverige.

Fast första året vill Patrik Hellström på Bryggverket börja lite blygsammare.

– Drömmen är Brewskival, men vi börjar med en lite enklare festival på en dag med ett par pass. Jag vill göra en fest som Arvid Landgren gjorde på Tempel Brygghus för två år sen. Det här är inte en konkurrent till Nolia. De är inomhus och det här är en sommargrej utomhus.

2022 är det tänkt att festivalen ska äga rum första gången. Antalet bryggerier begränsas till tio.

– Vi börjar med det. Det är snårigt att ordna med tillstånd, se till att alla har tak över huvudet och så vidare. Sen ökar vi pö om pö, säger Patrik.

– Och vi fokuserar på Norrland, jag är trött på att Norrland alltid glöms bort i Bryggerisverige. Pratas det om svenska bryggerier handlar det alltid om Malmö, Göteborg och Stockholm.

Men även om festivalen initialt kommer att inrikta sig mot norrländska bryggerier så är sörlänningar välkomna när festen växer.

– Om det börjar rulla på kanske vi kan få med bryggerier från hela Sverige så småningom. Och Nolia lockar många finländska bryggerier, vi kanske också kan få hit dem.

Tanken är att festivalen ska arrangeras under sommaren, antingen i juni eller sent i augusti när det finns studenter i staden. Plats blir Västerslätt utanför bryggeriet, några kilometer från Umeås centrum. Mycket är oklart än, men Patrik tror att det slutar med drygt 500-600 besökare på två pass.

– Tror inte att vi kommer att locka några söderifrån första gången, så från Gävle och uppåt.

Festivalens namn är inte klart, men Patrik har lite tankar om det.

– Jag vet inte, men kanske Festivalverket eller Norrlandsbonanza. Eller nån utstuderad dålig ordvits – pappaskämt hela vägen.