Bryggeriet som bara skapar öl åt andra

Hembryggeriet är bryggeriet som aldrig haft en egen öl på marknaden. Men såväl hembryggare som restauranger har fått chansen att göra sina öl på bryggeriet i Gnesta.

Bryggeriet i Gnesta har funnits sedan 2015 och redan från början var fokus på att andra skulle få komma och brygga.

– Det började med att privatpersoner fick komma till oss och brygga 110 liter öl. Sedan fick de välja etikett och fick det på flaska, säger Sebastian Spendrup.

Men affärsiden har utvecklats och i dag är det en hel del restauranger som brygger sin egen öl hos Hembryggeriet. De får då både skapa sin egen öl och lära sig mer om både processen och ölen.

– Det har varit en hel del som lärt sig ganska mycket under en dag hos oss. Därefter har de ett större intresse för öl, säger Sebastian Spendrup.

Hans namn har förstås en hel del kopplingar till öl och han är lillebror till Johan Spendrup som i dag driver Gotlands Bryggeri. Men Sebastian har valt sin egen väg och hans satsning är inte professionellt sammankopplat med Spendrups.

Han räknar med att brygga cirka 40 000 liter öl under året och det blir troligen mer med restauranger än med privatpersoner.

– Vi har folk med många olika nivåer när det gäller ölkunskap. Säger man vad man vill ha så tar vi fram ett recept, men det går förstås att ha egna idéer också. Vi ser också till att prata om recept änr vi samlas för att brygga, säger Sebastian Spendrup.

Hans tillverkningstillstånd gör att han kan brygga öl åt andra aktörer, och ölet säljs sedan till respektive kund.

– Det är viktigt att allt sker legalt, men det har jag kollat ganska noga med Skatteverket, säger han.