Bryggeriet med tydligt fokus på en kund

Roger Hansson och Jörgen Näsström gjorde nyligen sin första ölmässa. Foto: Ronny Karlsson.

De brygger hos Bishops Arms och säljer sin öl hos samma pubkedja. Nu hoppas Northern Light Brewery på att få mer spridning över landet.

Det är trion Jörgen Näsström, Roger Hansson och Bertil Jakobsson som driver bryggeriet och efter att Roger och Jörgen bryggt hemma under en tid ville man satsa lite mer.

– Vi kollade med Bishops Arms i Luleå om de ville ha ett husbryggeri och de var intresserade. Det var premiär för ölen i augusti 2014, berättar Jörgen Näsström.

Bryggverket är på 200 liter och det bryggs en hel del olika ölstilar.

– Vi brygger det mesta men gör inga lageröl. Det finns det så många andra som gör bra, säger Näsström.

Ölen såldes först hos Bishops Arms i Luleå, men på senare tid har ölen även dykt upp på kedjans barer i Kiruna, Piteå, Skellefteå och Örnsköldsvik.

– Vi har även haft ölen hos Maja på Bishops Arms i Malmö, så man kan säga at vi finns över hela landet, säger Näsström med ett skratt.

Upplägget med ett bryggeri hos Bishops Arms påminner mycket om det som Minus 1 gör i Malmö.

– Men vi var först, säger Näsström.

Runt 4000 liter öl produceras det på ett år och utöver bryggandet finns vanliga jobb, familj och vänner som ska hinnas med.

– I dagsläget är det bara en hobby, sedan får vi se vad som händer längre fram. Vi hjälps åt alla tre i bryggeriet och det är ett kul sätt att träffas på, säger Näsström.

Bryggeriet har hållit en ganska låg profil utanför Bishops Arms barer, men nyligen deltog man i sin första ölmässa när man reste till Umeå och Nolia Beer.

– Det var roligt och bra stämning, det kan nog bli aktuellt fler gånger. Sedan får vi se om fler Bishops Arms vill ha våra öl.