Bryggerier vill skapa europeisk förening

Småbryggerier vill skapa ett europeiskt samarbete. Nyligen hölls ett första möte i Bryssel.

I Sverige har det börjat att röra på sig när det gäller föreningar för bryggerier. Sveriges Bryggerier och Sveriges Oberoende Småbryggerier har funnits en tid och dessutom har det skapats lokala eller regionala föreningar i Stockholm, Göteborg och Skåne.

Nu finns det också planer på ett europeisk förening.

– Vi fick höra talas om det här när vi hade en representant från brittiska SIBA på besök och vi tycker att det låter intressant, säger Jakob Thomsgård från Skånes Dryckesproducenter.

Han var tillsammans med Dan Holmér med på mötet som var en bra start.

– Vi ska nu börja med att försöka enas om en struktur för föreningen. Vi ska prata om vilka som ska få vara med och hur ska verksamheten finansieras till exempel, säger Thomsgård.

Inte minst med tanke på EU finns det anledning för europeiska bryggerier att prata om samarbeten. Allt fler bryggerier satsar dessutom i dag på export till andra europeiska länder.

– Vi har även kollat runt lite bland de nordiska ländena för att se om det finns nationella föreningar. De vill vi gärna ha med i så fall.

– Nästa möte blir i december och då ska man prata mer om strukturen och ta steg framåt för at göra föreningen till verklighet.

– Ambitionen finns definitivt där och något ska det bli av det här, säger Thomsgård.