Bryggerier hoppar av Mikkellers ölfest

Den 22 oktober startar festen, men det ser ut att bli med mindre bryggerier än tänkt då ett flertal hoppat av. Foto: Ronny Karlsson

Ett antal bryggerier hoppar av MBCC efter att anställda på Mikkeller gått ut med anklagelser om sexuella trakasserier. Samtidigt slår Mikkeller tillbaka och säger att man har agerat på anklagelserna.

The Kernel Brewery, Dominion City Brewing och Collective Arts Brewing var de första bryggerierna som reagerade på att anställda på Mikkeller har beskyllt företaget för flera fall av sexuella trakasserier, diskriminering och mobbning.

– Vi jobbar för att skapa en arbetsplats som är rättvis, inkluderande, öppen och säker. Vi förväntar oss att de vi samarbetar med ska göra det med. Att arbeta mot sexism, och marginalisering och mobbning av minoriteter. Med tanke på det kommer vi inte att delta vid Mikkeller Beer Celebration, säger Kernel Brewery på Twitter.

Därefter har fyra bryggerier till gått ut och sagt att de inte tänker närvara av samma anledning, enligt Good Beer Hunting. Det är Bearded Iris, The Veil Brewing Co, Jester King Brewery and Two Tides Brewing Co.

Totalt finns 100 bryggerier listade på eventsidan för MBCC på Facebook, inklusive de som nämns ovan. Där finns även en hel del svenska bryggerier som nu ställs inför valet att delta med risk för reaktioner eller avstå den prestigefyllda festivalen. De har ännu inte bestämt sig för hur de ska göra, men det pågår diskussioner internt och mellan bryggerierna.

Mikkel Borg Bjergsø och Mikkellerteamet har svarat på beskyllningarna i sociala medier och tar där upp fyra punkter.

– Vi har hanterat en handfull rapporter om trakasserier hos Mikkeller och agerat för att avlägsna anställda som inte följt Mikkellers policy och DNA.

– Vi har tydliga och konfidentiella rutiner för visselblåsare och undersöker omedelbart rapporter om misskötsel. Vi avskedar alla anställda som behandlar andra illa.

– Vi har tagit in en extern konsult för att hjälpa oss att bli bäst i klassen som organisation vad gäller hantering och förhindrande av trakasserier av anställda och har uppdaterat vår policy om trakasserier, diskriminering och inkludering. Den här policyn får alla anställda och det inkluderar obligatorisk träning.

– MBCC kommer att ha specifika riktlinjer under festen som alla anställda, utställare och volontärer får ta del av. Detta inkluderar riktlinjer om Ask for Angela-initiativet och säkra platser för att se till att vi har en säker miljö.

Läs mer på Good Beer Hunting.