Bryggaren som sågar hyllad india pale ale

Jeff Bagby har en hel del åsikter om öl. Bland annat sågar han New England-IPA ganska ordentligt.

Bagby har varit med länge i branschen och driver sedan några år tillbaka Bagby Beer Company i Oceanside norr om San Diego.

I en artikel med sajten bierversuche.ch ser han troligen till att skapa rejäl debatt i frågan om det görs bäst india pale ale på östra eller västra sidan av USA. Han sågar nämligen hela stilen New England-IPA ganska rejält.

– För mig finns det en lathet i att göra sådan öl. Det är nästan respektlöst mot bryggare som i många år har försökt att ge samma humlesmak i sina öl, och ge ölen ett lätt humlesmak, säger han.

Han ser New England-IPA:n som ett öl som bara bygger på en massa humle och att det inte är samma hantverk som till exempel annan IPA.

– Jag har pratat med bryggare som är vänner och som gör sådan öl. De säger att de får ut ölet på marknaden snabbare, de kan använda mindre humle, och ölen säljer snabbt slut till ett högt pris. Men jag kan inte se, höra eller känna någon passion för ölet. Och passion är det som driver mig att göra de öl som jag gör, säger han i intervjun.

Han tror heller inte att ölstilen som sådan kommer att bli så långvarig.

– Jag tror inte att den stilen kommer att överleva. Jag kan inte se på sikt att det ska vara tilltalande att hälla soppa ur en burk och dricka det.

Här kan du läsa hela artikeln.