Hyllade öl blir egen stil på Systembolaget

India pale ales delas upp i två olika stilar på Systembolaget. Foto: Ronny Karlsson.

New England-IPA verkar bara bli mer och mer populärt och 1 september höjs statusen ytterligare. Då blir den typen av öl nämligen en egen stil på Systembolaget.

 

Med jämna mellanrum uppdateras ölstilarna på Systembolaget och nu är det dags igen. Den största förändringen sker bland de humliga ölen. Det är stilen IPA som delas upp i två delat. Benämningen IPA blir kvar, men man lägger också till New England IPA/Hazy IPA som en egen stil.

Uppdelningen gör att det ska bli lättare för humleälskarna att hitta sina favorittyp av IPA. Dessutom blir det möjligt för Systembolaget att skapa offerter som riktas mot den ena eller andra varianter av IPA.

Den grumliga och mindre beska varianten av india pale ale har under de senaste åren fått ordentligt fäste bland öldrickarna och Systembolaget tycker alltså att det är dags att de juiciga ölen får vara en egen stil.

En annan förändring sker bland veteölen. Det dyker den nya stilen övrig veteöl upp och den är tänkt att samla de moderna och mer välhumlade veteölen som dykt upp under senare år. Här kommer till exempel Hopfenweizen att hamna.

Förändringar av mer akademisk betydelse är också att stilarna Modern Lager och India pale lager slås samman och får det logiska namnet Modern lager/India pale lager. Samma sammanslagning sker med stilarna Imperial pils och bocköl.