Brobygge driver krogar till konkurs?

Ombyggnationen av Vasabron har dragit ut på tiden. Tre närliggande krogar är på väg mot konkurs och kräver nu ersättning av kommunen.

Det är krogarna Más, Bourbon Street och Pixbar på Västra Hamngatan i Göteborg som alla är på väg att gå i konkurs. Det beror på just brobygget enligt ägarna och nu kräver man ersättning från kommunen.

I en skrivelse till Trafikkontoret beskriver man läget och menar att brobyget har fjort att betydligt färre personer tagit sig fram till krogarna. Jobbet på bron har dragit ut på tiden och verkar nu fortsätta åtminstone fram till nästa sommar.

– Det är definitivt Vasabron som ligger till grund för det här. Man har blivit instängda i en återvändsgränd. Pixbar hade öppet till sent in på natten varje dag innan bron stängdes, nu får de stänga vid 23 i stort sett varje kväll, säger krögarna juridiska ombud Per Hellström till Göteborgs-Posten.

Cirka 50 jobb försvinner om de tre krogarna tvingas att stänga. Många andra krogar hade en riktigt bra sommar tack vare det fina vädret, men för Sadber Fazlijaj som driver Bourbon Street och Pixbar var det inte alls så. I stället var denna sommar betydligt sämre än tidigare år.

På Trafikontoret i Göteborg ska nu skrivelsen behandlas, men det låter inte alltför positivt för de tre krogarna.

– Utan att bedöma det eller göra en värdering av ärendet överhuvudtaget så kan jag väl säga att vi väldigt sällan betalar ersättning till näringsidkare för förmögenhetsskador. Jag kan faktiskt inte dra mig till minnes att vi gjort det säger Jan Rinman på Trafikkontoret till GP.