Britter konstaterar att svenskar vill ha starkt

Joe Noble och Ryan Cummings på Pentrich Brewing besökte Sverige för att sälja in sina öl, bland annat med en tap takeover på Bishops Arms Plaza i Göteborg. Foto: Peter Lindh

Sverige blir den första marknaden utanför Storbritannien när Pentrich Brewing börjar exportera cask. Men helt färska är de inte i Sverige.

Engelska Pentrich Brewing är inte nya på den svenska marknaden, de har funnits på Systembolaget tidigare och senast nu i slutet av maj var tanken att de skulle släppa dubbel-ipan Sea of Blue Dots i det tillfälliga sortimentet, även om den uteblev.

I slutet av maj var också Joe Noble och Ryan Cummings från Pentrich på en Sverigeturné tillsammans med Kat Türkova på Beak Brewery. Beernews träffade dem när de stannade till på Bishops Arms Plaza i Göteborg

Pentrich började som ett fantombryggeri 2014 och skaffade ett eget bryggverk i orten med samma namn 2016. Sen dess har de uppgraderat rejält och sitter nu på ett bryggverk på 3000 liter och en årsproduktion på 350000 liter.

Nu vill de att svenskarna ska dricka mer öl från Derbyshire och de har en klar uppfattning om vad som eftertraktas.

– Svenskarna vill ha de starkare ölen, det är mycket enklare att sälja dubbel-ipa i Sverige, i England är det mycket mer session, säger Ryan Cummings.

Han och Joe Noble har känt varandra sen barnsben och när deras hembryggning eskalerade blev Pentrich Brewing resultatet. Pentrich gör mestadels modern öl, det är mycket ipa, dipa och apa med amerikansk humle. Ändå är man traditionella i vissa avseenden.

– Vi gör casköl, men det mesta är hazy. Vi tycker att den låga kolsyran tillför mycket för munkänslan, säger Ryan.

En del av den casken är på väg till Sverige.

– Vi vill sälja cask i Sverige, i juni kommer de två första pallarna och då är det första gången vi säljer cask utanför Storbritannien, berättar de.