Caskölen hotad – stort tapp på pubarna

Det säljs allt mindre casköl på de brittiska öarna. Foto: Ronny Karlsson.

Cask-ölet tappar andelar på den brittiska ölmarknaden. Nu finns en oro bland ledande ölpersoner att den typen av öl är på väg att försvinna.

 

Cask-öl är något väldigt viktigt för många britter. Men frågan är om det kommer att fortsätta vara viktigt. Försäljningen av casköl sjunker nämligen snabbt på de brittiska öarna.

Under perioden april till juli 2019 såldes det 189 miljoner pints på pubarna, i år sjönk den siffran till 113 miljoner.

Givetvis är pandemin en faktor när det gäller nedgången, men det är långt från den enda förklaringen. Casköl säljs bara på pubar och under pandemin var det många bryggerier som helt fick sluta med den produktionen.

Frågan är nu hur bryggerierna kommer att prioritera framöver.

Caskölet har tappat i försäljningen under lång tid, men inte alls så här mycket. Mellan 2009 och 2014 sjönk försäljningen med 0,8 procent. Mellan 2014 och 2019 var den siffran 17 procent.

Nu tappar man alltså ännu mer och frågan är om det finns en väg tillbaka för den klassiska caskölen. Eftersom ölet fortsätter att utvecklas på fatet, är det bara på pubar som det säljs.

– Vi har alla saknat att dricka en pint med casköl på puben under pandemin. Nu kan vi inte ta caskölet för givet längre. Det är viktigt att vi lyfter fram pubarna och de casköl som de serverar på ett så proffsigt sätt, säger Emma Mc Clarkin på British Beer & Pub Association.