Engelska Beak vill sälja humligt i Sverige

Kat Türkova på Beak Brewery i Sussex, England, är på turné runt i Skandinavien för att sälja bryggeriets öl. Foto: Peter Lindh

Kat Türkova på Beak Brewery hade inte en aning om att det fanns ett koncept som Systembolaget, men nu har hon lärt sig och snart kan det dyka upp humliga öl från bryggeriet där.

Kat gjorde en Nordenturné för att sälja in sina öl och i Göteborg stannade hon till på Bishops Arms Plaza, en bra bit från engelska Lewes där bryggeriet finns.

– Vi är ganska färska, vi har bara haft bryggeriet i ett och ett halvt år, berättar hon.

Ändå har företaget redan fem anställda och producerar mellan 200000 och 300000 liter öl. Förklaringen till snabba uppstarten är att grundaren Daniel Tapper redan bryggt ett antal år som fantombryggare, bland annat hos North Brew Co, Burning Sky and Northern Monk.

Hemma i Lewes ligger de vägg i vägg med Harvey’s Brewery, men medan grannen står för traditionen sedan mer än 200 år satsar Beak på ett modernare spår.

– Vi specialiserar oss på humlig amerikansk ipa, men vi gör andra stilar också.

Kat själv flyttade till England från Tjeckien som 20-åring, så även det landet har fått ge inspiration.

– Vi har gjort en tjeckisk pilsner som är den högst rejtade i England, berättar hon.

Hon är säljansvarigt på Beak Brewery och nu är det svenskar, finnar, danskar och norrmän hon ska locka. Men vägen dit går oftast genom diverse alkoholmonopol,

– Jag visste inte att det fanns ett så konstigt koncept, men vi ska försöka sälja in vår öl på Systembolaget. Det kommer en pall öl till Sverige inom kort.

– Sverige är en bra marknad, folk gillar humlig ipa och det säljer bra,