Brexit fick Jonnie att söka sig till Sverige

Han gillar Sverige. Och tycker ganska illa om Brexit. Därför passar det bra att Jonnie Read tar steget från Marble till Lycke.

Beernews berättade i förra veckan om hur Andreas Görts och Lukas Monryd tagit steget till Stigbergets Bryggeri. Görts och Monryd har varit anställda av All In Brewing, men jobbat för Lycke Bryggeri i Mölnlycke.

För att fylla tomrummet har Lycke nu anställt Jonnie Read. En engelsman som tidigare jobbat på Marble i Manchestacer.

– Jag lärde känna Lucas när Marble och All In Brewing gjorde en öl tillsammans. Jag älskade Göteborg och började att titta på om det fanns några jobb, säger han.

Till slut dök möjligheten upp på Lycke och nu har Read varit i Sverige i nästan två månader.

– Det var dags för mig att göra något nytt och det känns bra att ha hittat ett jobb i Sverige.

Hans roll på Lycke blir också mer central än hans tidigare tjänst hos Marble. Nu blir han även inblandad i recept och annat och den utmaningen gillar han.

– Jag vill gärna göra fler små batcher som bara släpps på några ställen. Jag hoppas att vi ska göra både sådana öl och öl till Systembolaget, säger Read.

Han ser det också som positivt att ha lämnat Manchester och England bakom sig. Han är nämligen inte speciellt förtjust i den politiska utvecklingen i sitt hemland. Framför allt är han kritisk mot Brexit som innebär att Storbritannien ska lämna EU.

– Brexit är en del av mitt beslut. England har blivit väldigt konstigt, säger han.

Hans intresse för bryggning började hemma. Trots att han nu under ett antal år har jobbat heltid med att brygga öl, så är hembryggning fortfarande ett stort intresse.

– Jag gillar att hålla på hemma och där kan man också ta ut svängarna lite mer. Jobbet är en sak och hembryggning en annan, säger Read.