Boxarsnack blev till en helt ny ölserie

Tio bulgariska bryggerier har gjort öl med samma namn, och idén kommer från en känd boxares citat. Foto: Montage.

Boxare kan vara ganska kaxiga i sina uttalanden. Nu har ett sådant citat blivit till en hel ölserie i Bulgarien.

Bulgarien är kanske inte det första landet du tänker på när du hör talas om craft beer, men givetvis finns det en ölscen även där.

Nu har tio stycken bryggerier gått samman och bryggt öl som alla har fått namnet ”I Am Amazing”. Ölet har kommit till efter att den kände bulgariska boxaren Kubrat Pulev använt sig att de orden i samband med att han utmanade sin konkurrent Anthony Joshua i fjol.

Pulevs uttalande väckte då både positiva och negativa reaktioner i Bulgarien och nu vill de tio bryggerierna låta de orden vara bara positiva.

– Vi valde det namnet eftersom vi insåg att till och med en framgångsrik person som Pulev kan dela vårt samhälle i olika läger. Vi vill ge orden en ny mening för vi är inte fantastiska bara när vi vinner och även när vi går samman i tuffa tider, säger Michail Durchev, ordföranden i den bulgariska föreningen för mikkrobryggerier.

Målet med kampanjen är att få ut ölen på de pubar som serverar öl från de mindre bryggerierna, och på så sätt hjälpa dom i en tuff tid.

För den som har koll på den bulgariska ölscenen kan vi tala om att de tio bryggerierna som deltar är Cohones, Sofia Electric, Rocket Science, Divo Pivo, Rhombus, Black Pine, Metalhead, Meltum, Trima i Dvama, och Fabric.