Black Sabbath i fokus vid nytt samarbete

Bildspel

Bild 1 av 4

Walpurgis var det som bryggdes när Stigbergets Bryggeri gästade Warpigs.


 

Stigbergets Bryggeri fortsätter att samarbeta med Warpigs i Köpenhamn. Den här gången blev det ännu tydligare med kopplingen till Black Sabbath då man bryggde ölet ”Walpurgis”.

De båda bryggerierna har tidigare gjort två samarbeten. Warpigs gjorde en variant på Stigbergets ”Gbg Beer Week 2016”, och Stigbergets gjorde en variant på Mikkellers ”American Dream”.

– De verkar gilla att brygga öl med oss och vi gillar dom, säger Nils Hultkrantz på Stigbergets Bryggeri.

När det i förra veckan samarbetades för tredje gången blev kopplingen till hårdrock och Black Sabbath tydligare. Bryggeripuben Warpigs, som ägs av Mikkeller och Three Floyds, är också en låttitel från Black Sabbaths skiva ”Paranoid” från 1970.

Men det alla kanske inte vet om är att den klassiska låten från början var tänkt att heta ”Walpurgis”.

– Jag såg en dokumentär om det på tv och blev intresserad. När jag tog kontakt med Warpigs gillade dom iden, säger Nils Hultkrantz på Stigbergets Bryggeri.

Walpurgis är det engelska namnet för Valborg och betraktas som en högtidsdag för satanister. Just den kopplingen gjorde att skivbolaget inte gillade titeln. I stället fick låten heta War Pigs, men texten ändrades aldrig.

Genom åren har basisten Geezer Butler sagt att det är en låt som tar avstånd från Vietnam-kriget, medan sångaren Ozzy Osbourne hävdat att bandet inte var så insatta i Vietnamfrågan och att det var en mer allmän antikrigslåt.

Hur som helst är låten en klassiker och en favorit för Nils Hultkrantz, som i unga år faktiskt spelade trummor i olika hårdrocksband.

– Black Sabbath är det enda band som fått mig att gråta under en konsert. Det var under en spelning på Roskilde nånstans runt år 2000, säger han.

Ölet då? Ja, det blev en svart stout på cirka 7,5 procent, välrostat och dessutom rejält humlad med mosaic.

– Vi bryggde 1000 liter och vi kommer att ta 18 fat till Sverige. Ölet borde vara färdigt om ett par veckor, säger Hultkrantz.

Från en gripande konsert i Roskilde till att brygga en Black Sabbath-öl i Köpenhamn alltså. Men Hultkrantz säger inte att ölet är en hyllning till bandet.

– Jag gillar fortfarande bandet, men ölet får tala för sig självt, säger han.