Björknäs Bryggeri ska öka takten

Bildspel

Bild 2 av 4

Med hjälp av en liten restaurang med 30 platser hoppas Niklas på locka Boråsborna.

Det är det tredje bryggeriet i samma lokaler som Borås Bryggeri en gång skapade. Namnet är Björknäs bryggeri och Niklas Krantz är den som brygger.

– Jag var på gång att köpa det redan innan, men då var det två andra som köpte det, men när de sen sålde det 2017 köpte jag det, säger Niklas Krantz som innan dess drev ett vandrarhem i Borås.

Niklas har en bakgrund i restaurangbranschen samtidigt som han kompletterar bryggeriverksamheten med ett jobb i byggbranschen.

– Jag hade inte så mycket kunskap och hade inte bryggt så mycket innan, när jag var yngre provade jag att brygga med ölsatser från Coopers. Så jag började väldigt försiktigt och provbryggde under ett år först innan jag körde.

Sedan januari har han ett öl på Systembolaget, Ålgården Ale, samtidigt finslipar han på ytterligare ett, en neipa som får premiär på Systembolaget i mars. De tre systembolag han redan har utökas dessutom med tre till, vilket sammantaget gör att han måste öka takten på det lilla bryggeriet.

– Jag behöver dubbla produktionen, målet är att brygga två gånger i veckan.

Och allt samtidigt som han jobbar på byggen. Men målet är att öka arbetstiden på bryggeriet.

– Första steget är att kunna jobba halvtid på där, säger han.

Utöver bryggeriverksamheten finns även en liten restaurang med 30 pre-corona-platser, som Niklas hoppas ska kunna locka ut Boråsborna till industriområdet väster om stan där han håller till.

– Nu var det ju inte den här situationen med corona man såg framför sig, men tanken är att ha provningar och spelningar här vår, sommar och höst och sen koncentrera sig på bryggning på vintern.

Utrustningsmässigt har Niklas ett bryggverk på 230 liter samt några tankar på 200 liter.