Björknäs satsar på growlers via Systemet

Niklas Krantz försöker hitta nya vägar för att nå ut med sin öl. Foto: Peter Lindh

Björknäs Bryggeri i Borås har snurrat på bra. Men nu när Niklas Krantz snart har maxat sin öl på Systembolaget vet han inte hur han ska gå vidare.

Systembolaget tillåter maximalt tio butiker för en öl i TSLS, det lokala och småskaliga sortimentet. Björknäs Ålgården Ale har nio och när den får tio så är det alltså stopp.

– Jag pratade med den inköpsansvarige på Systembolaget om vad som var nästa steg och då är det fasta sortimentet, säger Niklas Krantz.

– Men det är ju ett jättesteg som jag inte kan ta med min lilla utrustning. Om man vinner en offert så är det pallvis med öl som ska ut och det kan jag inte få fram.

Så nu vill han försöka med ett helt annat grepp: growlers. Men först blev det stopp även där. Systembolaget sa nej, i alla fall vad gäller TSLS.

– Men jag ringde upp dem på privatimport och den vägen ser det att gå, så det är en grej som kommer nu.

Gårdsförsäljning är en annan kanal som han hoppas på framöver om utredningsförslaget förverkligas.

Niklas jobbar även med att ta fram en ny öl. En tidigare satsning på en neipa gick inte så bra, eftersom han fick problem med den.

– Jag slog på stora trumman och sen blev det pannkaka. Jag fick in syre nånstans ibland, så det var svårt att hålla en jämn kvalitet.

Den här gången blir det inte någon neipa, fortfarande en IPA, men utan torrhumling för att minimera skadorna om syreproblemet återkommer.

Niklas Krantz har ett bryggverk på 230 liter. Foto: Peter Lindh

Björknäs producerade 6700 liter 2021, vilket är en ganska stor ökning från 2020 då det blev 4000 liter, så det går framåt för bryggeriet, men satsningen på den egna krogen har inte blivit vad Niklas hoppades på.

– Det har varit både bra och dåligt, ibland har det inte varit så många som har kommit. Det är svårt att få dit folk.

– Jag vet ju att jag ligger där jag gör utanför stan och folk är bekväma, men jag trodde att det skulle bli lättare.

Så nu blir det en större koncentration på vår, sommar och tidig höst och Niklas öppnar inte igen förrän i mars.

– Sen ska jag rikta in mig mer mot grupper och företag. Det är svårt att ha öppet en lördag för allmänheten och inte veta hur många som kommer.