Kvarnagårdens satsar på ökad produktion

Daniel Hunt, Stefan Varde och Erik Varde på Kvarnagården satsar rejält.

Kvarnagårdens bryggeri har byggt ett nytt bryggverk, köpt in fler tankar och dubblar sin kapacitet. Snart väntar också en egen burklina.

Ja, det händer mycket hos bryggeriet i Braås utanför Växjö nu, även om saker och ting försvåras när huvudbryggaren Stefan Varde har brutit foten och har svårt att jobba.

– Vi har byggt ett eget bryggverk och ökat tankkapaciteten till 10 000 liter. Vi ska kunna brygga 100 000 liter per år på den uppsättningen, men måste ju sälja ölen också så vi hoppas på att dubbla förra årets 15000 liter, säger Stefan.

Redan när Corona dök upp i våras hade killarna bakom bryggeriet planerna klara.

– Vi hade planerat för fler folköl och fler öl på Systembolaget, så det passade bra när det hände. Så sammantaget har vi växt i år trots att försäljningen till krogar försvann helt. Det går inte att stanna, man får gasa sig ur kurvan, säger Stefan.

I våras var det dessutom premiär för burkar hos Kvarnagårdens. CanMan har hjälpt dem hittills, men inom en månad kommer en egen burklina stå på bryggeriet.

– Vi var i ett läge där vi stod helt utan nåt, vi hade ingen flaskningsmaskin heller så vi fick flaska alldeles för mycket för hand. Så då valde vi att gå över helt på burk. Det har fungerat bra med CanMan, men en egen maskin ger större flexibilitet och kapacitet.

Flexibilitet och kapacitet som kan behövas. Kvarnagården har ett ambitiöst program där de släpper en ny öl varje månad. På Systembolaget har de just nu sju öl på nio butiker.

– Det har varit nån oneoff, sen får vi se om resten blir så populära så att vi behåller dem.

– Vi har även satsat på craft soda för att bredda verksamheten lite grand. Det har gått ganska bra även om det kom av sig lite i somras.

Kvarnagårdens bryggeri drivs av Stefan tillsammans Daniel Hunt, Erik Varde och Urban Bergqiust och har varit igång sen 2014.