Bästa minnena från baren som byter ägare

"Matthew Young till vänster var han som gav mig Cuilan Loughnanes telefonnummer så jag kunde fråga om han behövde en lärling. Till höger min gode vän Urban Johansson som jag fick vara med och hembrygga med några gånger innan jag drog till den gröna ön. Vi träffades alla via Rover", berättar Thomas Bingebo. Foto: Privat

I kväll är det sista kvällen i nuvarande regi för en av Göteborgs mest klassiska ölställen – The Rover. Vi frågade ett Roverälskare om deras bästa minnen därifrån. 

På sikt ska The Rover bli till ett hamburgerrestaurang och ändra inriktning och namn. Även om baren drivs vidare under samma namn ett tag till blir onsdagen den sista där bröderna Jakob och nuvarande personal jobbar. Därför har vi låtet ett antal personer berätta sitt bästa minne från The Rover.

Niklas Gustafsson, Ölrepubliken, tidigare delägare på Rover

– Oj, det finns så många härliga minnen. Svårt att välja bara ett. Förutom alla underbara stamgäster och vänner som man har fått, så är nog SKA-festerna under GBG Beer Week helt episka, men det finaste var nog ändå avslutningskvällen på The Rover när vi sålde det och jag jobbade mitt sista pass. Den kärleken och glädjen i lokalen går till historien. Allsång och allmänt skrål i sin finaste form.

Pelle Frost, Brewers Beer Bar, tidigare delägare på Rover

– Mitt bästa minne från Rover är från öppningen efter att vi byggde om baren cirka 2008, då vi hade den stora nya ekbaren med de nya kromade kranarna. Äntligen hade vi sparat ihop för att kunna köpa bra utrustning och städa upp ordentligt. Vi serverade flaskor från OT och hade även fått köpa flaskor av Stene på Akkurat (vi fick tjata lite först). Vi hade en jävligt snygg ny bar tyckte jag och bra grejer på kranarna samt att förebilder till mig hade sålt cool, svingod öl till oss som inte gick att få tag i på många ställen. Jag och Niklas hade vår drömbar och det tack vare Gary. Är det så att någon har bilder på the Rover från 2008–2009 så tar jag tacksamt emot såna.

Thomas Bingebo på Rover när det begav sig.

Thomas Bingebo, Oceanbryggeriet

– Många minnen. Rover på tiden som riktigt Free House, med Reinhard och Berit Jarche, skapade mitt ölintresse och en stor orsak till att jag är bryggare idag. Rover hade två stouter och en red ale på fat från Dwan som alla tre var favoriter. Så genom importören kom jag i kontakt med mentor Cuilan Loughnane som då var bryggare på Dwan. Helt plötsligt befann jag mig som bryggarlärling i Tipperary. I övrigt svårt att välja ut ett bästa minne från den gamla goda tiden. Finns för många.

Johan Morad, Rover

– Det är jävligt många bra minnen, men bland det bästa var när Amundsen var här under Beer Week, det var en fredag med ett jävla tryck och feeling från att vi öppnade vid tre till elva tolv på natten. Sköna snubbar och härlig atmosfär och alla tyckte att det var bra. Sen också när Beavertown för tre år sen, ett skönt gäng som kom från England. Sen Pelle och Niklas var här med Beerbliotek och Allin Breing, det var också ett roligt minne.

Olle Andersson, O/O Brewing

– När jag köpte Kaggen och Pelle (Frost) gav mig fel och jag fick en Stormaktsporter istället. Så istället fick jag båda och betalade bara för en.

Mikael Dugge Engström, Dugges

– På ”Berit och Reinharts tid” tog de in en stout från Dwans som jag tror hette An Duhain. Det var en stor smakupplevelse för mig på den tiden.

Fredrik Berggren, GBG Beer Week

– Oj, det finns många minnen då The Rover var en grogrund för mitt ölintresse. Men det får bli ett symboliskt minne från 1997 då jag och Jonas Ahnfelt skulle starta en Göteborgssektion för Svenska Ölfrämjandet. Jag gick in på Irish Rover (som det hette då) för att fråga om vi fick ha våra möten där. Ägaren Reinhard blev överlycklig och ville precis samma sak. Och av en händelse hade han samma dag kastat ut sin huvudleverantör och Irish Rover blev ett free house. Den dagen blev starten på ett nästan 10 år långt samarbete mellan Rover och ölfrämjandet i Göteborg. Vi arrangerade hembryggningstävlingar, julölsprovningar, tjeckiska ölfestivaler och annat roligt. The Rover var lite som skivbutiken i High Fidelity, här hängde de tidiga ölnördarna, originalen och personer som sedan skulle starta bryggerier, som exempelvis Bingebo (Ocean), Stefan Gustavsson (Mohawk) och Mikael Dugge. The Rover var verkligen ground zero för den göteborgska ölscenen och jag saknar Rover som det var under Reinhards, Berits, Pelles, Garys och Nicklas ägande.

Linus Norén, ölnörd, Göteborg

– Oj, svårt att nämna ett. Men de trevligaste minnena är nog från när FB-gruppen Untappd Göteborg var ny och vi strålade samman där när någon fått nys om att det fanns någon ny kul öl påkopplad. Även alla gånger man ramlat in där på en öl och träffat någon man känner i baren och helt plötsligt har det blivit en helkväll.  Minns även en tap takeover med Ska Brewing 2012 som en riktig bra kväll.  Andra minnesvärda ögonblick är releasefesten för What a Girl Wants 2015 och en total tap takeover av Stone Brewing under GBG Beer Week 2016.

Martin Thomsson, Restaurang 2112, tidigare på Rover

– Det måste nog vara när Niklas frågade om han och jag skulle köra öppet dagen efter midsommar och Bruce skulle spela på Ullevi och vi trodde inte vi skulle få så mycket men blev helt överkörda hela dagen och kvällen! Och så får man inte glömma alla underbara stamgäster som man lärt känna under alla åren, och alla fantastiska kollegor!

Stefan Gustavsson, Mohawk Brewing

– Jag minns första mötet med ölfrämjarna när vi startade Göteborgs-sektionen. Och huruvida sen i många år stängde in oss i det bakre rummet med alla ölfrämjare till det varsågod många att vi inte längre fick plats på Rover.

– Även den första gången Reinhard bjöd på Ratzeputz – pepparrotssnaps på något av årsjubileumen för leverantörer och stammisar.

Petur Olafsson, GBG Beer Week

– Jag tänker på trängseln, entusiasmen och nyfikenheten på många av The Rovers svettiga events under GBG Beer Week: Omnipollo, Amundsen, All-In, Ska Brewing, Nynäshamn bland annat. Minns även ryska Bakunins bryggare, som körde bil hela vägen från Sankt Petersburg för sin Tap Takeover på The Rover. Han tyckte det var en stor ära att hans öl skulle serveras på Göteborgs främsta ölpub.

Marcus Wärme, Nynäshamns Ångbryggeri

– Någon av våra premiärer. Väljer jag en så får det bli när vi körde vår rököl ”sjörök” ofiltrerat och självrunnet. Vi var nog lite för tidigt ute med rököl då. Få förstod vitsen med att det ska vara ”charkuteritoner” i ett öl. Vi drack nog upp det mesta själva… Sjörök var fantastisk och en öl jag vill att vi brygger igen. Nu finns det även en liten hype för rököl vad jag har förstått.

Ronny Karlsson, Beernews.se

– Jag har otroligt många kul minnen från Rover, med allt från partyn med Arlo på Ska Brewing till kul kvällar med killarna på Nynäshamns Ångbryggeri. Men de minnen som lever kvar mest är de tidiga, då mina första steg in i den här spännande ölvärlden togs på The Rover. Jag bodde i Motala då men hälsade ofta på i Göteborg och drack öl med bland andra Niclas Löfgren och Rick Lindqvist. Det var magiskt att upptäcka de öl som fanns på kranarna, det var trångt, mysig stämning och fantastisk öl. Jag vet att Bernard var en tidig favorit. Ett minne som också finns kvar när är Rover hade fått ett fat med en specialversion av Great Divides Yeti. Jan Gnoff Berglund var tidigt på plats frågade på skämt hur stora glas man kunde få och fick en sejdel på minst en liter med superstark imperial stout. Men ölet rann ner och jag minns att jag därefter gick på konsert med Thåström. En klart bra dag.

Alex Ek, Attic Meadery

– Ett varmt minne är såklart första gången ofiltrerad och opastöriserad Pilsner Urquell serverades på The Rover. Detta var innan denna öl fått en fast kran på Rover och ölen kom i stället i en liten trätunna och serverades då självrunnen från denna tunna. Vansinnigt gott samt en charmig upplevelse som fick mig att förstå att pilsner kunde vara minst lika gott och tufft som IPA.