Asahi satsar 105 miljarder på bryggeri

Asahi satsar över 100 miljarder kronor på sitt nya uppköp. Foto: Montage.

Här kommer nästa storaffär i ölvärlden. Japanska Asahi lånar enorma 105 miljarder kronor för sitt kommande uppköp.

Asahi har verkligen varit på offensiven på senare år. Varumärken som Peroni, Grolsch, Pilsner Urquell och Meantime köptes upp 2016 och i fjol spenderade man nästan 2,5 miljarder på att köpa upp brittiska Fullers.

Nu är det dags igen och det handlar om en riktig storaffär. 11 miljarder dollar, runt 105 miljarder svenska kronor, ska det satsas när man köper Carlton & United Breweries i Australien från konkurrenten AB InBev.

Affären presenterades redan i fjol, men nu har alltså det japanska ölföretaget fått fram de pengar som krävs. För AB InBev är det välkomna pengar efter att man dragit på sig stora skulder under de senaste åren.

Pengarna till affären lånas in och allt ska vara klart 1 juni. Konkurrenssituationen har granskats och det finns synpunkter på affären. Asahi kommer att göra sig av med en del cidervarumärken för att man inte ska få för stor makt på marknaden. I affären får man nämligen också rättigheter till storsäljande cidervarumärket Strongbow.

På ölsidan kommer Asahi att äga såväl Lion som Carlton & United Breweries, vilket är Australien två bäst säljande ölmärken. Kanske kommer även det att behöva granskas närmare.