Arvid satsar på burk även för surölen

Bildspel

Bild 2 av 5

Det går snabbt när burkarna fylls och sedan förslits med ett lock.

 

Suröl på burk tillhör inte vanligheterna än så länge. Men nu gör Tempel precis den satsningen.

Uppsalabryggeriet Tempel har redan från start profilerat sig med sina sura öl. Numera görs det visserligen även andra öl, men bryggeriet förknippas ändå starkt med sina uppskattade surisar.
Med några få undantag brukar suröl tappas på flaska, men nu har Tempel slängt ut flaskningsmaskinen och satsar enbart på burk.
– Vi körde den nya burklinan för första gången nyligen. 3000 liter av Gehenna finns nu på burk, säger grundaren Arvid Landgren.
Den kanadensiska burklinan klarar av 25 burkar per minut och det gjordes en hel del efterforskningar innan Landgren bestämde sig för att göra investeringen.

– Jag har pratat mycket med bland annat CanMan. Det skulle vara mineralerna kombinerat med ett lågt ph-värde som skulle kunna vara problem, men varken dom eller tillverkaren har hört talas om att några burkar ska ha återkallats på grund av det, säger Landgren.

Han håller på med att ställa om att så att alla hans produkter på Systembolaget ska ändras från flaska till burk. I samband med den förändringen blir det också läge att justera samtliga recept en aning.
– Det känns naturligt att skruva lite på det nu, och vi har dessutom gjort om alla etiketter. Det här blir lite av en nystart för oss, säger Landgren.
Beernews har tidigare berättat om att Tempel numera också gör annat än suröl. I början av september kommer till exempel Jante IPA på Systembolaget. Dessutom finns varumärket Aros, där man jobbar med mer balanserade öl för den lokala marknaden.
– Det projektet tuffar på, vi har inte lagt så mycket kraft på att lyfta fram det än så länge, säger Landgren.