Årets Kock redo att lansera sitt eget öl

Ludwig Tjörnemo jobbade bland annat med Calle Berndtsson under produktionen. Foto: Pressbild.

Han är bäst i Sverige på att laga mat. Nu har Ludwig Tjörnemo också fått brygga sitt eget öl och då blev det en blandning av lager och ale.

 

Tjörnemo tog hem titeln Årets Kock 2020 och under tävlingen var siktiet inställt mot toppen redan från start.

– Det var en stor lättnad när jag vann, jag hade lagt ned så jäkla mycket tid så jag kunde bara vinna eller förlora, säger han.

Som Årets Kock fick han också möjligheten att brygga sitt eget öl. I samarbete med Spendrups och huvudbryggaren Richard Bengtsson har ölet Mästarpilsner tagits fram.

– Vi började med att snacka om vem jag är som matlagare och öldrickare. Vi provsmakade och jag fick berätta vad jag gillar och hur jag ville ha ölet, säger Tjörnemo.

– Vi började med att dricka öl tillsammans för att lära känna varandra, och så hittade vi in i ölets värld, säger Bengtsson.

Det hela resulterade i ett öl som faktiskt jäst med både lagerjäst och alejäst.

– Det är en blandning av en ljus lager och en fruktig ale. Vi använde skotsk alejäst ör att få till en fruktighet. Vi fick en väldigt snabb jäsning med alejästen och sedan tog lagerjästen över, berättar Bengtsson.

5000 liter har det bryggts av öl och produktionen har skett vid Spendrups experimentbryggeri i Vårby. Ölet släpps 12 april i beställningssortimentet på Systembolaget, ska finnas med vid Åre Gastronomy Week, men finns även tillgängligt för krogar.

– Vi kan absolut brygga mer om det finns ett intresse, Vi kan även växla upp och brygga ölet i Grängesberg men då handlar det om en batch på 50 000 liter, säger Bengtsson.

För Ludwig Tjörnemo var det en lärorik process och han är klart nöjd med ölet.

– Jag tycker verkligen den blev så som jag beskrev, det blev till och med bättre än jag hade tänkt mig. Det har varit ett kul projekt och ölet som är ekologiskt går hand i hand med min matfilosofi.