Arbetskamraterna som startade bryggeri

Gänget bakom Kronugglan: StefanSilvola, Mats Sunnegren, Pierre Duvefjord och Daniel Jansson. Foto: Privat

Fyra grabbar började snacka öl på jobbet. Det kan ju sluta hur som helst och det gjorde det också för snart hade de startat ett bryggeri.

Resultatet blev Kronugglan och gänget bakom bryggeriet i Södertälje heter Mats Sunnegren, Pierre Duvefjord, Stefan Silvola och Daniel Jansson.

– Först skaffade vi en lokal och började göra iordning den. Bolaget skapade vi 2015 men det var först efter två år som vi sen började leverera öl, säger Mats Sunnergren och Pierre Duvefjord när beernews.se pratar med dem.

– De två första åren experimenterade vi och höll på mest för att det var kul.

Det var sen vänner och andra började vilja köpa deras öl som killarna gick vidare med att försöka få in en öl på Systembolaget.

– Att regga ett bryggeri var inte det svåra utan det var alla krav och regler för att komma in på Systembolaget. Gör man ett fel skjuter de på det en månad.

– Eftersom vi alla fyra har erfarenheter från läkemedelsbranchen var kraven från kommunen och Skatteverket inte så svåra att fixa. Vår utmaning var Systembolaget.

Trots det är det Systembolaget som Kronugglan riktar in sig på i första hand.

– Vi har provat att sälja till en gång till krogar, men det blev inte mer. Vi insåg att vi måste köpa en större utrustning om vi skulle fortsätta med det.

– Sen har krogarna här avtal med de stora leverantörerna och och de tar inte in öl från små bryggerier. Systembolaget är lättare att hantera när man väl kommer in.

I dagsläget har bryggeriet två öl på Systembolaget och hoppas att få in en tredje.

Kronugglan levererar ungefär lika mycket öl som man klarar av att producera. Bryggkapaciteten är ganska liten.

– Vi har två bryggverk på 60 liter vardera, så 120 liter totalt. Vår lokal är inte så stor om vi skulle köpa ett större bryggverk måste vi kanske ha en större lokal också.

Men gänget har ingen brådska.

– Vi jobbar sakta, vi vill inte ha tomt på hyllorna och växer sakta på ett bra sätt. Bryggeriet är ett intresse och vi vill inte att det ska bli tråkigt med krav som vi inte hinner med.

– Att göra det på heltid vore kul, men dit är det en bra bit kvar.