Är pappersflaskan framtiden för ölet?

Carlsberg lanserar nu en prototyp på en ölflaska i papper. Foto: Carlsberg.

Kan du tänka dig att köpa öl på pappersflaska? Nu har Carlsberg visat upp de första prototyperna från ett projekt där även andra stora företag är inblandade.

Miljötänk blir allt viktigare även i ölbranschen och vid flera tillfällen har Carlsberg legat i framkant. Det blev en hel del uppmärksamhet när man lanserade ett miljövänligt klister som ersatte plasten på deras sexpack och företaget använder miljöcertifierad tryckfärg.
Nu är det danska ölföretaget också inblandat när det lanseras en ölflaska i papper. Produkten består till största delen av hållbar träfiber och på insidan finns en tunn plastfilm som är tillverkad av återvunnen plast. Målet på sikt är att hela flaskan ska vara biobaserad.
– Vi arbetar intensivt med förpackningsinnovationer och är nöjda med de framsteg vi har gjort med Green Fibre Bottle. Även om vi ännu inte har kommit i mål är prototyperna ett viktigt steg mot att förverkliga vår ambition att få ut Green Fibre Bottle på marknaden. Innovation tar tid och vi kommer fortsätta samarbeta med ledande experter för att övervinna tekniska utmaningar, säger Myriam Shingleton, Vice President Group Development på Carlsberg Group.
Arbetet med flaskan inleddes 2015 tillsmmans med forskare och andra företag, och längs vägen har företaget Paper Bottle Company skapats. Även andra stora företag som Coca-Cola, The Absolut Company och L´Oréal har anslutit till samarbetet.
– Utvecklingen av Green Fibre Bottle visar att den här typen av innovationer är möjliga när flera parter arbetar tillsammans. Denna typ av partnerskap där alla förenas i en ambition att skapa hållbara innovationer är det bästa sättet att åstadkomma verklig förändring, säger Myriam Shingleton