Anders sov sig igenom humlegivorna

Hembryggarna

Anders Nordström Foto: Privatbild

Namn: Anders Nordström

Ort: Landvetter/Tahult

Ålder: 41

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Har flera år innan jag började brygga haft ett växande intresse för tillverkning av egen öl och provade någon gång på 90-talet med ett försök på maltextrakt och vatten i en hink i källaren.

– Det dröjde ganska länge (rätt många år faktiskt) innan jag slog slag i saken och började brygga på riktigt, jag satt på nätet och surfade på forum och torrbryggde ett bra tag innan jag slutligen skaffade några hinkar, tappkran för att tillverka lakkärl, silar, 36 liters kastrull, gaskokplatta och la beslag på våran kylväska för att mäska i.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Tiden jag lägger på hembryggningen varierar stort från 4-6 timmar vissa veckor för att göra rent och hålla brygghörnan i garaget redo för nästa bryggning till att andra veckor fokusera med större antal timmar då det bryggs och tappas på både flaskor och fat.

– Så tiden varieras ganska mycket. Att hitta tid till bryggningen och allt arbete runt den har inte varit något problem i mitt fall, då jag valt tillfällen som passar övriga familjen.
– Ibland har jag mäskat in på kvällen innan för att bara ha koket och resten av sysslorna dagen efter, vilket har funkat bra många gånger och inte behövt ta upp större delen av samma dag.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Det svåraste för mig har nog varit återskapa öl som jag varit riktigt nöjd med, att få till det igen och igen. Jag har ju samlat på mig några recept med åren som passar bra till den humliga semestern och till den maltigare julmaten som jag velat återskapa.
– Samt kunna hålla rätt temperatur under jäsprocessen och kunna kontrollera den för bästa resultat, då det enligt mig är den mest kritiska delen om det ska bli den öl jag tänkt mig.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 
– Bryggde en Imperial Brown Ale som blev så kanongod, den hade allt jag önskar av smaker i en mörkare öl: maltighet, karamell, knäckighet, djup fyllighet och en touch av lakrits på slutet.
– Denna blev så uppskattad så mina vänner på bryggeriet Wet Whistle Brewery i Landvetter beslutade sig för att ge ut den tillsammans med mig som deras påsköl i år.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Jag är riktigt såld på Schlenkerlas rököl och svarar utan tvekan på frågan att jag skulle vilja kunna återskapa deras rauchbier, den charkiga rökigheten som deras öl har är för mig helt magisk och när dom släpps på Systembolaget någon gång om året hänger jag på låset. Tyvärr för mig så röker dom sin malt själva, så att brygga en fullträff mot orginalet skulle bli mycket svårt.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– I början av min hembryggningskarriär var jag eld och lågor över allt som hette ölbryggning och skulle självklart starta ett bryggeri som levererade ut den bästa ölen, hade redan ett bryggerinamn klart och design på logga och etiketter men efterforskning av allt som krävs i förhållande till hur mycket som kan utvinnas i pengar fick mig att välja mellan arbete och hobby, vilket blev det senare.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Ha roligt, ha tålamod, välj att starta med simpla recept när du bestämt dig för om du ska brygga med bryggverk eller annan utrustning och lär känna den innan du experimenterar för mycket så du vet vad du gör och varför.
– Men var inte rädd för att prova dig fram om du är osäker, vem vet, kanske blir den bästa ölen du tillverkat till efter ett misstag.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Mitt största misstag som hembryggare måste ha varit första gången jag bryggde, jag hade planerat denna dagen in i minsta detalj. Jag hade köpt hem alla ingredienser, borrat flera hundra hål i en hink för att tillverka lakkärl och redan bryggt ölen färdigt i mitt huvud när jag en sen fredagseftermiddag efter jobbet plötsligt får för mig att nu är det dags!

– Det var nu jag skulle starta min hembryggningskarriär, efter en tung arbetsvecka, tacomiddag och några öl så skulle jag sätta igång med en 6-7 timmars lång bryggning.
Detta var mitt första misstag!

– Inmäskning och lakning vill jag minnas löpte på bra och vid midnatt startade äntligen koket igång på spisen, jag hade valt en pale ale med fyra humlegivor minns jag, men tyvärr minns jag bara att jag la till en av dom då tröttheten tog över och jag somnade ifrån det rullande koket på spisen. Mitt andra misstag!

– När jag vaknade av klockan jag ställt när koket skulle vara klart upptäcker jag att alla humlegivorna är tillsatta i koket, så troligtvis har jag varit framme i tid eller otid och kastat i humlen.
Summa summarum, mitt första öl jag bryggde fick mycket beröm av de som smakade då den trots allt blev riktigt god och även kritiska jag tyckte den var god, men att starta en bryggdag så sent på kvällen efter att jag tagit några öl gör jag aldrig om…

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller Imperial: Imperial
Surt eller beskt: Surt