Anders satsar hårt på bryggeri i England

Allt började på All In Beerfest 2013. Då startade ölintresset för Anders Aqulin. Nu driver han sitt eget bryggeri i Liverpool.

Han hamnade i England och Liverpool 2012 och hade då inte jobbat något med öl. Men ett besök på All In Beerfest 2013 fick fart på intresset.
– Jag gillade craft beer men det var inte mer än så. Men så visade en kompis mig när Humlegården bryggde öl under festivalen och sex veckor senare bryggde jag min första öl på en Braumeister, berättar han.
Hembryggningen skapade planer på att satsa mer och till slut var Ad Hop Brewing verklighet. Inledningsvis bryggde han hos ett annat bryggeri i Liverpool, men nu har han sin egen utrustning.
– Jag bryggde min första öl hos ett bryggeri som hette Wapping Brewing. Det lades ned och nu är det faktiskt det bryggverket som jag har här och brygger själv på, säger han.
Ad Hop Brewing har bestämt sig för att våga experimentera och att sticka ut. Bryggverket på 1000 liter tillåter ingen enorm produktion så istället satsar man hårt på att vara ett varumärke som sticker ut.
Den första ölen som bryggdes var en väldigt humlad brown ale, därefter kom en stout med rökta ostron och rökt chipotle. Dräefter kom en lakritsporter och den följdes av en extrem india pale ale på 14,5 procent.

– Vi gjorde nog runt 30 öl under det första året och har provat på att göra de flesta stilar, säger Aqulin.

Cask är fortfarande stort i England och även Ad Hop Brewing gör cask-öl. Det sker av flera anledningar. En av anledningarna är att det är lättare att sälja.
– Många pubar här har kontrakt med ett större företag. Men när det gäller cask har de flesta någon kran öppen och där kan dom välja det dom vill.
I dag jobbar två personer heltid och två personer halvtid på bryggeriet. Ölet hamnar på cask, fat och flaska. Nästa steg kan vara en satsning på en burklina.
– Men det kräver en större investering, vi får se hur det blir. Vi ska se till att etablera ett grundutbud också. Där ska vi börja med en vanlig brittisk bitter.
Ett mål på sikt är också att få in öl på det svenska Systembolaget. Men det lär fortsätta att vara England som gäller för Anders Aqulin även i fortsättningen. Inte minst för skillnaderna i regelverk.
– Det var mycket lättare att starta ett bryggeri här borta och dessutom har vi små bryggerer lägre skatt på öl som är under 7,5 procent. Så länge du betalar din skatt här är allt frid och fröljd, säger han.