Anders redo att släppa vilda öl

SOMMARFRÅGOR 2020

Anders Abrahamsson, här med kollegan Daniel Flink, svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Anders Abrahamsson på Åre Bryggcompagni svarar på våra sommarfrågor. Här är alla hans svar.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Vi har verkligen gått igenom ett stålbad under våren då vi historiskt sett har arbetat väldigt nära restauranger. Detta är något vi verkligen gillar och tänker fortsätta med. Det innebar tyvärr att mattan rycktes undan lika fort och hårt för oss som för de restauranger och barer vi jobbar med. Tack vare att vi snabbt kunde börja brygga folköl och ett par inplanerade nya släpp på Systembolaget har vi lyckats hålla lamporna tända och komma starkare ur denna period.
2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Att vi har börjat släppa öl från vår vilda produktion från bryggeriet i Huså! I augusti släpps Bière de Sauvage som är den första öl som fått jäsa på våra franska rödvinsfat och med en av våra huskulturer där.
3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?
– Hmm.. sjukt svårt det där, särskilt som man inte kommit runt och fått träffa så många i år. Gillade verkligen Benchwarmers som jag provade när vi träffades i februari.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Jag tror det absolut enklaste hade varit att höja folkölsgränsen till låt säga 4,9%. Allt annat lika med Systembolag och TSLS. Det hade gett oss bryggerier ett bredare utrymme att skapa öl inom och samtidigt behålla de strukturer på marknaden som politikerna verkar vurma för. Vill dock påpeka att dubbelmoralen med billig burköl på 10% fortfarande är skrattretande och det största exemplet på hur det nuvarande systemet struntar i folkhälsan.
5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?
– Steve från 2nd Shift, Tom från Mondo Brewing och Peter från Brewing Költur. För att jag saknar dem som fan och öldiskussionerna skulle bli långa och många.