Amerikaner dricker mindre – men starkare öl

Starkare, men färre, öl drick i USA, enligt en undersökning. Foto: Pixabay

Konsumtion av öl minskar i USA och orsaken är hantverksöl. Med starkare öl blir volymerna mindre.

University of Pittsburgh Graduate School of Public Health undersökte vad amerikanerna köpte för öl i butiker mellan 2004 och 2014 och kom fram till att de dricker mer hantverksöl med högre alkoholstyrka och mindre volymöl.

Rapporten som publiceras i tidskriften Substance Use & Misuse är den första som mer specifikt tittar på vad för öl som dricks och inte bara hur mycket.

– Med den stigande populariteten hos hantverksbryggerier och de uppköp som görs av större bryggerier och investerare har vi också sett en stabil tillväxt för öl med högre alkoholhalt. Det är viktigt att känna till detta i kommunikationen med allmänheten för att säkerställa en sund alkoholkonsumtion, säger rapportens huvudförfattare, Anthony Fabio.

Undersökningen bygger på data från 35 000 till 60 000 amerikanska hushåll där man matchade öltyp med alkoholhalt, där öl som var 4,5 procent eller svagare kategoriserades som lågalkoholöl, 4,5 till 5 procent som vanliga öl och sen allt över det som högalkoholöl.

2004 var drygt tio procent av all öl som dracks högalkoholöl, en siffra som 2014 mer än fördubblats. Samtidigt minskade antalet öl (35 cl) som dracks i hushållen från 169,4 2004 till 150,8 2014.

– Det en positiv överraskning att åtminstone vad gäller öldrickande så är amerikanerna självjusterande. Hushållen dricker mer högalkoholöl, men mindre öl totalt, säger Mary Schiff, en av författarna till rapporten.

Teamet bakom rapporten har däremot inte kunna se om en liknande utveckling skett på barer och restauranger.

Läs mer här.