2,8 miljoner kunder på fyra dagar väntar

Systembolaget hade runt 2,8 miljoner kunder på fyra dagar före midsommar i fjol. Det lär bli ungefär lika många i år. Foto: Systembolaget.

Runt 2,8 miljoner kunder på fyra dagar. Det väntar för Systembolaget under midsommarveckan. Så här handlar du säkrast dina öl inför storhelgen.

 

Midsommar är en av de helger som svenskarna gillar allra mest. Det innebär också en hel del inköp av öl och annan alkohol. I fjol hade Systembolaget nästan 2,8 miljoner kunder på fyra dagar och det är rimligt att tro att man landar ungefär där även i år.

Allra flest var det inte oväntat på torsdagen före midsommar i fjol, då över en miljon svenskar handlade på Systembolaget på en och samma dag.

I pandemitider vill förstås Systembolaget sprida ut kunderna över fler dagar, för att slippa köer och risker med att coronaviruset ska spridas.

 Systembolaget ser gärna att fler svenskar gör sina inköp tidigare än under midsommarveckan och vi bjuder på tre tips som kan vara värda att tänka på:

– Handla när det är lite folk i butiken. Ofta handlar det om förmiddagar och att undvika torsdagar och fredagar.

– Bestäm innan vad du ska köpa, så behöver du tillbringa mindre tid i butiken.

– Handla ensam, för att hålla ner antalet besökare i butikerna.

Det finns förstås också en möjlighet att beställa sin alkohol, och även att få den hemkörd i stora delar av landet. Då bör man dock vara ute minst en vecka i förväg och får räkna med en extra avgift för utkörningen.

När det gäller öl så såldes det i fjol 9,5 miljoner liter på de fyra dagar som Systembolaget har öppet före midsommar. Under en normalvecka säljs det runt fem miljoner liter på sex öppetdagar.

Så här har Systembolaget öppet runt midsommar:

Onsdag 23 juni: Öppet till minst 19.00

Torsdag 24 juni: Öppet till minst 19.00

Fredag 25 juni (Midsommarafton): Stängt

Lördag 26 juni (Midsommardagen): Stängt