Alpines grundare gör ny satsning på öl

Alpines grundare startar ett nytt bryggeri. Foto: Alpine Beer Company.

Alpine Beer Company var tidigt ett hyllat bryggeri, men efter uppköpet från Green Flash tappade ölet en del av sin status. Men nu satsar grundaren Pat McIlhenney på nytt bryggeri på samma bryggverk som förra gången.

 

Det var 1999 som bryggeriet grundades i den lilla staden Alpine, cirka 45 minuter bilfärd österut från San Diego. Pat McIlhenney var tidig med att brygga välhumlade öl och fick sakta men säkert ett väldigt gott rykte bland ölnördar.

Produktionen växte och 2014 såldes verksamheten till Green Flash. Men det blev inte som det var tänkt. Till att börja med tappade Alpine Beer Company en del av sin kultstatus i samband med affären, och när Green Flash sedan var nära konkurs för några år sedan såg det ganska mörkt ut. I dag har företaget stabiliserats och Alpines öl säljs framför allt på hemmamarknaden i Kalifornien.

Men nu får Green Flash och Alpine konkurrens i den lilla staden. Pat McIlhenney är nämligen på gång med en ny ölsatsning, och faktiskt sker det på samma bryggverk som förra gången.

Efter att ha förhandlat med Green Flash om att köpa bryggverket, valde de sistnämnda att i stället lägga ut det på auktion. Där blev till slut McIlhenney vinnare, och det till ett lägre pris än han först förhandlade om.

Satsningen på McIlhenney Brewing görs tillsammans med sonen Shawn, som var huvudbryggare på Alpine fram till att bryggeriet såldes.

– Jag är jätteglad över att vara tillbaka i ölbranschen. Jag känner fortfarande en passion för hantverket och har lagt mycket tid på att lära mig hur man gör bra öl, så det känns bra att få använda den kunskapen igen, säger han till SD Beer News.

De båda har klart med ett hyresavtal på samma gata som man startade förra gången. Dessutom ska Green Flash ha kvar den tidigare lokalen för att ha ett taproom där. Så snart kan du dricka öl från Alpine Beer Company och öl från Alpines grundare på en och samma gata.

McIlhnney säger att det nya bryggeriet ska ha ett varierat utbud, men att det kan bli aktuellt att brygga en ny råg-IPA med humlen Nelson Sauvin. Det är nämligen så som Alpine mest hyllade öl, med namnet Nelson, bryggs.