Äldsta bryggeriet i Norden fyller 200 år

Bildspel

Bild 1 av 3

En del av bryggeriets ledning under tidigt 1900-tal. Tvåa från vänster ses Albin Ambeger som då var bryggmästare.

Nordens äldsta bryggeri fyller 200 år i år. Allt började med en auktion där Nikolaj Sinebrychoff ropade in ensamrätten att brygga öl i Helsingfors.

Det var alltså 1819 som företaget startades. Vid en auktion höll sig Nikolaj Sinebrychoff framme och ropade in ensamrätt för kommersiell ölförsäljning på en auktion som arrangerades av Helsingfors stad.

Därefter började bygget av anläggningen i Sandviken, som är en del av Helsingfors i Finland.

Första bryggmästaren hette August Putzscher och utöver honom fanns det tre anställda och en gesäll på bryggeriet de första åren.

Bryggeriet kunde med hjälp av ensamrätten växa snabbt och när ensamrätten för kommersiell ölbryggning hävdes på 1850-talet hade man skaffat sig ett försprång mot konkurrenter som gjorde att man kunde ha en viktig ställning på marknaden.

1848 avled Nikolaj men hans bror Paul tog över företaget och nu växte man ännu mer.

Genom åren har det som för alla företag gått upp och ned. Allra tuffast var det under världskrigen och då framför allt 1918-1919.

– Hoppas man aldrig mer blir tvungen att tillverka maltdrycker av så dålig kvalitet, sade dåvarande bryggmästaren Albin Amberger efter denna svåra era, enligt bryggeriets hemsida.

I brist på korn använde man mycket havre i sina öl, och bristen på skyddsutrustning som handskar och stövlar skapade också problem.

1999 köpte Carlsberg upp bryggeriet och då fick Sinebrychoff också ansvaret att producera Coca Cola i Finland. I dag har företaget 700 anställda.

Dagens utmaning ligger i att hantera den nya ölmarknad som växer fram, men mer kunniga konsumenter som ställer högre krav på sina öl.

– Det har blivit trendigt med öl. Kunderna kräver hög kvalitet. Man vill ha olika öl för olika situationer. Det är ju bra för hela branschen, säger kommunikationschef Marja-Liisa Weckström till YLE.