Dugge tror på fler bryggpubar i Sverige

Sommar 2017

Mikael Dugge Engström tror att det blir fler bryggeripubar i Sverige. Foto: Ronny Karlsson.

Mikael Dugge Engström är en av de bryggare som varit med längst i Öl-Sverige. Han tror på fler bryggeripubar bekommande åren. Här är hans svar i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?

Det måste ha varit en pint Guinnes på en pub i Dover. Jag var 16 år och iland med besättningen på min första båt. Tyckte det var märkligt med en svart öl. Dessutom var den god.

Många år senare var det Hell från Jämtland och Bedarö Bitter från Nynäshamn som väckte mitt intresse för svensk öl.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?

Om jag har en bra kylväska blir det Mango Mango Mango och Saison Dupont i sommar.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?

Jag tror att jag väljer ”Old Oaked Abbot”. Komplex och sammetslen. Dessutom lär vi aldrig göra den igen, så jag kan vara nostalgisk livet ut.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

Frågar du mig det? Dugges såklart ?

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?

Det kommer att starta fler bryggpubar, men inte så många ”produktionsbryggerier” som det gjort de senaste åren. Det kommer att bli bättre kvalitet på produkterna från småbryggerier, men många bryggerier kommer också att lägga ner när man insett hur mycket arbete och producerade liter som krävs för att få lönsamhet i verksamheten.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?

Skulle vara kul om Mr Obama kom förbi. Han verkar gilla öl och dessutom ha allmän koll på läget. Vi skulle kunna prata om något annat än humle och produktionsteknik.