Populär lambicfest blir digital i år

Timmermans är ett av bryggerierna som deltar i Toer de Gueze Foto: Pressbild.

Toer de Geuze är den perfekta festen för alla som gillar lambic. När det är svårt att resa i pandemitider blir årets upplaga i stället digital.

Toer de Geuze arrangeras av HORAL, som är en sammanslutning av de flesta lambic-bryggeriers om finns i brysselområdet. Normalt seet innebär evenemanget att besökarna kan hälsa på hos de olika bryggerierna, men i år blir det annorlunda.

– Vartannat år arrangerar regionens bryggerier öppet hus på ett gemensamt utsatt datum. Ett event som ölälskare från hela världen vallfärdar till för att provsmaka och få möjlighet att köpa de helt unika ölsorterna på plats.

– Arrangemanget har ägt rum sedan 1997 och år 2017 utökades det till ett tvådagars-event då efterfrågan på att delta blivit så stor. I år har flyttat eventet online för att ge alla ölfans möjlighet att delta hemifrån, skriver man i ett pressmeddelande.

1-2 maj hålls två halvdagslånga interaktiva live-seminarierum, där deltagarna får möjlighet att ställa frågor till sina favoritproducenter.

Alla medlemmar av HORAL medverkar på seminarierna: Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin och Timmermans.

– Det kommer också arrangeras seminarier med fokus på matlagning med öl som ingrediens. Dessutom presenteras årets Megablend. Megablend är en oude geuze som är särskilt framtagen till eventet och framställs genom att man blandar ung och gammal lambic från alla de framstående HORAL-medlemmarna. Tidigare års Megablends har för många blivit unika samlarobjekt.

Under hela april månad kan ölintresserade värma upp inför eventet på www.toerdegeuze.be. Där publiceras löpande videofilmer om alla deltagande bryggerier och deras bryggmetoder. Det presenteras även en tillbakablick från 2019 och den senaste upplagan av Toer de Geuze.

Alla seminarier på det virtuella öleventet hålls på engelska. Datumen för nästa års upplaga av Toer de Geuze, som förväntas äga rum fysiskt i Flandern, är redan offentliggjorda: 30 april och 1 maj 2022.