Hopnick-ölet redo för Systembolaget

hopnick5

Bild 1 av 6

Martin Niklasson och Joakim Högman har denna gång tagit sin årliga tradition hela vägen till Systembolaget.

I många år har de gjort hembrygder för GBG Hopnick. Men i år ökar satsningen när Martin Niklasson och Joakim Högman bryggt sitt öl hos AKiA Brygghus.

 

Den första torsdagen i augusti har inneburit GBG Hopnick i Göteborg de senaste åtta åren. Det är en dag då ölintresserade samlas i Slottsskogen för att dricka humliga öl. Initiativtagare till det är Martin Niklasson, som också gjort öl till evenemanget.

– Jag bryggde själv det första året och sedan har Joakim och jag bryggt tillsammans, säger Niklasson.

Tillsammans brygger de båda under namnet Fältkanonen och de hembryggda ölen har uppskattats på GBG Hopnick, som är en del av Internationella IPA-dagen.

I år tar satsningen på eget öl nya proportioner, då ölet bryggs hos AKiA Brygghus och ska släppas på Systembolaget.

 – Ölet vi bryggde 2018 var det mest populära och det är det ölet som är grunden. Det var också det ölet som Christian Figved på AKiA provade och gillade, säger Niklasson.

– Vi har använt lite olika recept, men de senaste åren har vi haft samma maltnota och sedan använt olika humle, säger Högman.

En humlesort har bytts ut jämfört med 2018-ölet, men slutresultatet ska bli ganska likt det ölet. De som är nyfikna kan prova det redan på torsdag då det är smygpremiär på Haket i Göteborg.

De båda var med när den första batchen av det nya Hopnick-ölet bryggdes och fick en insyn i hur det är att brygga större mängder med öl.

– Det var jätteroligt att få prova på, det kändes som att det var mer på riktigt. Men det är inget jag vill jobba med, säger Högman.

– Vi har aldrig känt att vi vill starta ett företag, däremot gör jag gärna det här fler gånger, säger Niklasson.

Ölet släpps på Systembolaget 3 augusti och GBG Hopnick genomförs i år 6 augusti i Slottsskogen i Göteborg. Ölet kommer sedan att fortsätta bryggas och finnas tillgängligt mer än bara en gång. Den andra batchen ligger redan och jäser.