Flera års väntan på en normal ölbransch

2024 tror man att ölbranschen ska vara tillbaka på de säljsiffror som man nådde 2019. Foto: Pixabay.

Det kommer att ta lång tid innan alkoholbranschen blir som vanligt igen. Det spår analysföretaget IWSR som ändå tror att ölbranschen kommer att hämta sig snabbast.

IWSR har tittat närmare på vad som händer efter corona-krisen, och då försökt att göra en global analys. Det är inga roliga siffror som kommer fram i deras rapport.

Där står nämligen att ölbranschen kommer att kunna nå 2019 års siffror först 2024. Det ses ändå som en ganska snabb återhämtning jämfört med andra branscher.

– Precis som för alla branscher är det otroligt att se hur ett par månaders nedstängning leder till flera års arbete med att återhämta sig, men alkoholbranschen har visat sig vara uthållig vid andra kriser och inget borde vara annorlunda den här gången, står det i rapporten.

Analysen är gjord i ett globalt perspektiv och givetvis kommer det att skilja stort mellan olika länder. Men fyra år till ett normalläge skulle vara en stor utmaning för såväl stora som små företag. I rapporten framgår dessutom att man tror att återhämtningstiden blir längre i till exempel Storbritannien och USA.

Då tror IWSR ändå att öl kommer att klara sig bättre än till exempel vin och starksprit. En av anledningarna till det är en förväntad ökning för alkoholfri öl, som man tror ska växa med åtta procent fram till 2024.