Fortsatt debatt om sänkt alkoholskatt

Louise Eklund är en av tre Liberaler som debatterar om sänkt alkoholskatt. Foto: Pressbild.

Frågan om sänkt skatt för mindre bryggerier har skapat engagemang framför allt i Skåne. Miljöpartiet och Liberalerna har onekligen olika synpunkter i frågan.

Att ge mindre svenska bryggerier sänkt skatt är inget nytt förslag. Frågan har drivits inte minst av Sveriges Oberoende Småbryggerier, men för bara några veckor sedan var finansminister Magdalena Andersson tydlig med att det inte blir någon förändring av alkoholskatten.

Men debatten har fortsatt, framför allt i Skåne. Först skrev tre liberaler en debattartikel med nytt krav på en förändring för att rädda de små bryggerierna i corona-tider.

Det fick Miljöpartiets Thomas Hansson och Mätta Ivarsson att reagera starkt.

– Det är svårt att tänka sig ett mer tondövt politiskt utspel. Det är inte billigare alkohol som krävs nu, det är kraftfulla satsningar på folkhälsan, skriver man i Kvällsposten.

Såväl sänkta skatter i USA som enkäter i Sverige pekar på att priset inte kommer att sänkas vid en sänkt skatt, utan de pengarna ska istället ge bryggerierna lite större marginaler och då kunna anställa fler personer samt skapa en tryggare ekonomi.

Men så ser inte de båda miljöpartisterna på frågan.

– Enligt Liberalerna skulle en sänkt alkoholskatt gynna det skånska näringslivet. Men coronapandemin får inte bli en ursäkt för att montera ner den framgångsrika svenska alkoholpolitiken, skriver man.

Nu har de tre liberalerna Louise Eklund, Camilla Mårtensson och Simon Chrisander kommit med en replik där man kritiserar Miljöpartiets inställning.

– Från Liberalerna anser vi att individen ska ha friheten att, på ett ansvarsfullt sätt, kunna njuta av alkoholhaltiga drycker. Frågan är om vi ska formulera politiken så att den gynnar våra lokala entreprenörer som skapar inhemska jobb eller uppmuntra insmugglade varor från utländska bryggerijättar. På den frågan borde även Miljöpartiet sälla sig till vår linje om att stötta det lokala näringslivet, skriver man i Kvällposten.