25 olika chanser att fira Ölets Dag

Fredrik Sörbom räknar med över 25 olika events på Ölets Dag 19 juli. Foto: Sveriges Bryggerier.

Ölets Dag närmar sig. På onsdag i nästa vecka blir det aktiviteter på minst 25 olika bryggerier i Sverige.

Det är sjätte året som Ölets Dag arrangeras av organisationen Sveriges Bryggerier och under de åren har intresset för öl ökat rejält.

Inspirationen till arrangemanget kan vi faktiskt tacka Sveriges bagare för. Sveriges Bryggerier hade nämligen lokaler i samma byggnad som bagarnas organisation och deras Kanelbullens Dag den fjärde oktober gav inspiration till något liknande i ölbranschen.

– Vi vill utbilda folk och insåg då att många inte kunde speciellt mycket om öl, säger Fredrik Sörbom på Sveriges Bryggerier.

Han ansvarar för projektet och konstaterar att intresset ökar för varje år. Även bryggerier som inte är medlemmar vill hitta på något den tredje onsdagen i juli.

– Det är förstås bara roligt ju fler som har aktiviteter på Ölets Dag. Bryggerier får hitta på lite vad dom vill den här dagen, även om vi har lagar som begränsar oss, säger Sörbom.

Cirka 25 bryggerier har anmält att de tänker öppna dörrarna för allmänheten 19 juli. Troligen kommer det till fler under den sista veckan inför arrangemanget. Här är listan på alla deltagare.

Det kommer att erbjudas allt från rundvandringar, öppet hus och provsmakningar.

– Vi vill hylla hantverket och lyfta fram bryggarna. Med den här dagen vill vi öka kunskapen och intresset. En del bryggerier har också tillstånd för att sälja folköl eller erbjuda smakprov, säger Sörbom.

I takt med att bryggerierna presenterar sina planer samlas de också på Sveriges Bryggeriers hemsida. Barlingbo tar ut svängarna lite extra och använder Ölets Dag som en invigning av deras nya lokaler på Gotland.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln 25 olika chanser att fira Ölets Dag

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer