West Coast tvingas till nytt namnbyte

West Coast Beersmiths tvingas till ett namnbyte. Efter att storföretaget Pernod Ricard haft synpunkter blir det nya namnet enbart Beersmiths.

För ett drygt år sedan gjorde West Coast ett frivillig namnbyte. West Coast Bryggeri blev då till West Coast Beersmiths och då var det ett stort jobb med att ändra logotyper och alla öletiketter.

Men nu är det dags för ett namnbyte till och den här gången är det inte lika frivilligt. Den stora sprit- och vintillverkaren Pernod Ricard har nämligen synpunkter på namnet West Coast. De har en egen produkt med namnet West Coast Cooler och anser att produkterna kan sammanblandas.

– Det tycker inte vi. De säljer vin i klara flaskor och vi säljer öl i bruna flaskor. Det är en stor skillnad, säger vd Dave Barratt.

Problemet är dock att Pernod Ricard har en hel stab med personer som jobbar med sådana här frågor, och även om Göteborgsbryggeriet skulle kunna vinna en sådan här strid, så skulle det kosta alltför mycket tid och pengar för att göra det.

– Vi har inte råd att ta striden med dom, och risken är stor att vi förlorar när de har så stora resurser, säger Dave Barratt.

I stället blir det namnet Beersmiths som gäller, och premiär för det blir på En Öl & Whiskymässa på fredag.

– Folk känner igen West Coast och nu får vi jobba med att få dom att känna igen Beersmiths istället. Det har tagit oss en hel del tid att ta fram en ny design, men nu är vi nöjda, säger Barratt.

Diskussionerna med Pernod Ricard började tidigt i oktober i fjol och har tagit en hel del tid och kraft. Men nu är det bara att gå vidare och från och med nu är det Beersmiths som gäller, även om många säkert kommer att säga West Coast under en period framöver.

– Nu har vi ett kortare namn och det är bra. Det får ta lite tid att få våra kunder att vänja sig, säger Barratt.