Sommarsläppen bjuder på ovanligt mycket trevliga cidernyheter. Sanna Lindberg har provat igenom hela rasket och tipsar om äppliga buteljer att möta sommaren med.
Mousserande isvin från Bute
Umeå • 398 kr • 33 cl • 11% • Nr 34582
Brut Natur 2023 från Sent om Cider
Stockholm • 189 kr • 75 cl • 6% • Nr 30120
Ett riktigt fint exempel på vad svensk cider kan vara. Här balanserar man fruktighet, sötma, syra och tanniner till en elegant cider med både stramhet och rik äpplighet. Den nya årgången upplevs som något torrare och stramare än tidigare år. Njut som aperitif eller istället för ett glas vitt vin. Släpptes i maj.
Blodmåne från Vildcider
Malmö • 233 kr • 75 cl • 6,9% • Nr 34323
Wow! Vad är det som doftar? Det är sällan parfymen blir så här yppig i cider – den flirtiga bärigheten är nästan godislik och kommer från krikon som fått macererea ett par månader tillsammans med äpplena, som både utgörs av vilda och trädgårdsfrukt. I den här vackert rosa cidern är syran tydlig men möts av en upplevd liten sötma som balanserar. Tillgänglig och gott redan nu, istället för ett glas rosévin. Släpps 7 juli.
Av hela vår soliga värld önskar jag blott en trädgårdssoffa från Hjulsjö 103
Hällefors • 186:20 kr • 75 cl • 6,9% • Nr 32977
Om cidermakare Märta själv får välja skulle hon nog bara göra cider på frukt från gamla, gamla frösådda äppelträd. Och det är just vad hon haft möjlighet att göra här, äpplen från ett 150 år gammalt träd i Grängshyttan har pressats, jästs och slutligen macererat med lite pressrester från syrah-druvor. Resultatet är ljuvligt hallonrött där druvorna backar upp med lite extra frukt åt den strama, torra och syrliga kroppen. Här finns både tanniner och en alkohol som balanserar. Härligt somrigt.
Gryning från Vildcider
Malmö • 233 kr • 75 cl • 6,8% • Nr 34706
Det här är stramt äppligt och elegant – precis så som Vildcider föredrar sin cider. Det lilla skånska cideriet har alltid en bas av vildäpplen och den hårda, lilla frukten, bidrar både med struktur och en högre alkohol. I denna cider har man låtit plommon – både vilda och från trädgårdar – fått jäsa tillsammans med äpplena, och resultatet är rejält torrt med en hög syra och mjuk plommonsmak som hänger i. Kan med fördel lagras. Släpps 7 juli.
The Mvp från Fruktstereo
Malmö • 149 kr • 75 cl • 6% • Nr 32798
Det är inte ofta man ges möjlighet att prova en svensk cider som till hela 70 procent består av olika päron, resten är förstås äpplen – i detta fall Gravenstein. Att få ut den tydliga päronsmak många lärt sig från arombaserade drycker är nästan omöjligt. Jästa päron är inte så där yppigt, utan har en djupare och rustikare, nästan lite mystisk smak – precis som här. Fruktstereo har jobbat på olika sätt med de olika päronen vilket ger en både smakrik och läskande cider, med viss tanninstruktur, medelhög syra, en lätt stallighet och nästan ett knastertorrt avslut. Som ett fylligare vitt vin och bör njutas ur en vidare vinkupa.
A class act 2022 från Brutes
Sigtuna • 199 kr • 6,5% • 75 cl • Nr 89171-
A class act är tillbaka på bolaget. Denna cider bjuder på en fin kombination av äpplen och päron som tillsammans bidrar med en rik fruktsmak, upplevelsen är torr men det finns en liten kvarvarande sötma som lyfter smakerna. Viss fatlagring bidrar med komplexitet, inte minst till doften, syran är hög men balanserad och smaken medelfyllig. Ett mjukt och lite stalligt avslut hänger kvar länge.
Cider från Skeppaps Vingård
Kivik • 82 kr • 75 cl • 6% • Nr 1841
Här har man använt hela fem sorters Österlenäpplen valda för sin arom, sötma och syra. Resultatet är rejält äppligt med en rund sötma som lyfter helheten. Cidermakningen här påminner mycket om den för vin, och cidern har fått sin kolsyrejäsning på flaska. Prova gärna till salta ostar.
Äppelcider halvtorr från Kullabergs Vingård
Höganäs • 30:20 kr • 33 cl • 4,5% • Nr 33666
En tillgänglig och flirtig äppelcider med hög syra men också en tydlig sötma som lyfter fram äppelfrukten. En enkel och bra inkörsport till svensk kvalitetscider.
Sweet Stina från Köpings Musteri
Köping • 51:50 kr • 33 cl • 3,5% • Nr 30288
Rikt och äppligt från en av fjolårets första buteljerade äppelskörd. Här är sötman rejäl och backas upp av en mjuk stallighet och mellanhög syra. En tillgänglig cider att matcha till sommarens alla tårtor. Släpps 7 juli.
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
