Världsnyhet med miljötänk

Jens Kempe och Kieran Blake vill ta patent på ett nytt miljövänligt sätt att jäsa öl. Foto: Ronny Karlsson

Mälardalen Brewing är först i världen med sitt miljövänliga tänk för öljäsning. Nu har de sökt patent för sitt koncept.

– Det är bra för både miljö och ekonomi, säger Jens Kempe, en av delägarna i bryggeriet.

 

De båda ägarna Jens Kempe och Kieran Blake har en bakgrund inom läkemedelsindustrin. Det är också därifrån som de har hämtat inspiration till sin nya ide.

– Vi använder stora påsar i jästanken. Processen blir likadan, men vi sparar in på massor av vatten och rengöringsmedel. Vi behöver inte göra rent tankarna efter jäsning och sparar mycket tid. Dessutom behövs inte lika dyra tankar, säger Kempe.

Än så länge är påsarna bara prototyper, men tanken är att deras ide ska bli verklighet fullt ut med specialanpassade påsar för just bryggning.

– Jag tror vi är först i världen med det här. Man jobbar på liknande sätt inom läkemedelsindustrin men inte inom bryggningen.

Mälardalen Brewing började att brygga så sent som i påskas i år. Samtidigt startade man också en bryggeripub i Strängnäs.

– Vi har ett 1000-liters bryggverk och det har varit bra fart i bryggeripuben. Vi kommer också att jobba mer med att sälja vår öl till andra ställen, säger Kempe.

Till årets Stockholm Beer&Whisky Festival har de satsat offensivt. Med en egen monter har de möjlighet att träffa många potentiella konsumenter.

– Det har varit ett bra mottagande även om det kostar en del att stå där. Bemötandet överlag har varit väldigt positivt, säger Kempe.