Nörd som nörd när man byter IT mot öl

Tanken att kunna lämna jobbstressen bakom för att i stället ägna sig åt praktiskt hantverk i form av ölbryggning kan nog locka fler 50-plussare än Lars Sönnebo. Men han har till skillnad från många andra gjort verklighet av drömmen.

Idag driver Lars ett nystartat bryggeri, Östensbo Gårdsbryggeri.
– Efter 20 år i IT-branchen kände jag att jag hade missat något, att kunna hantverk. Jag ville lära mig något praktiskt, berättar han.
– Så jag hoppade av jobbet och tänkte ”vad ska jag göra nu då?” och då föll det sig naturligt med öl. Det är kul att ha ett hantverk, att få göra något riktigt rejält. Sen vill jag få in kultur i ölen, gärna i kombination med mat. Lite grand som vinkulturen.

Lars Sönnebo framför Östensbo Gårdsbryggeri.

Lars är sedan tidigare intresserad av vin och varit i kontakt med Uppsala hembryggarförening. Den sistnämndas förkärlek för belgisk öl smittade även av sig på Lars och det har varit belgisk öl som varit hans signum hittills som bryggare.
– Det ska vara finöl, pretentiöst, då blir det skojigt. Så jag försökte nischa mig på det. Men nu har jag faktiskt gjort en pale ale också, så det kan bli mer sånt.

Förutom att det helst ska vara belgiskt så ska det även vara ekologiskt och närodlat. Lars har till och med provat med svenskodlad ekologisk humle, men åtminstone inte hittills fått fram något användbart resultat

– Det ska vara så lokalt och så ekologiskt som möjligt och det gäller även mig. Jag söker mig främst mot den lokala marknaden, säger Lars.
– Systembolaget är inte mitt mål. Det här med flaskor är dyrt att komma igång med och inte roligt. Men mest bekymrad är jag över resursslöseriet med att använda engångsglas. Visst har jag även funderat på att själv införa  ett returkoncept för mina flaskor, men det blir ju extremt mycket jobb med disk, märkning och allt sånt. Genom att sälja till pubar och restauranger tror jag man får en helt annan kontakt med kundkretsen.
– Sen tycker jag att öl är en social dryck som passar extra bra att njutas i sociala sammanhang, på lokal alltså. Lokal öl njuts bäst på lokal, kan man säga.
Några storslagna planer för framtiden finns inte. Lars är nöjd om han får sniffa på humle och att verksamheten bara går runt.
– Jag lever ett soft liv och går runt på tidigare bedrifter. Jag tänker mig inte något stort utan det räcker med att brygga några gånger i månaden och sälja 10-15 fat. Så länge jag inte drar iväg och köper en massa dyr utrustning klarar jag mig, säger Lars.

Hittills har han klarat sig på en Brewster 25 liter, men har planer på att köpa ett nytt bryggverk på 60 liter.

– Det blir för dyrt att gå upp till 200 liter, det gäller att hålla ner kostnaderna. Det krävs kanske att man har 500 liter för att gå runt, men då är det ju för en heltidslön och det hoppas jag att vi ska klara oss ifrån.
Den norduppländska myllan är viktig för Lars. Det är här IT-nörden som blivit ölnörd vill leva och verka. Det återspeglar sig också i ölen han brygger. För även om typen är belgisk så är det svensktillverkad öl. Med svenska namn. Direkt ur myllan: Patron, Mäster och Smed bland annat.
– Ja, jag profilerar mig mot norduppländska traditioner och där hittar man belgisk vallonkultur. Så då blir det belgisk öl gjord i Sverige med svenska namn.