Ojämn kvalitet på dagens ölnyheter

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Det här två ölen var våra favoriter bland dagens nyheter. Foto: Systembolaget.

Sju nya öl kom det på Systembolaget. Vi hittade ett par favoriter, men också några öl som inte lyfte.

Det var bra spridning mellan stilar på de olika ölen och de flesta borde hitta något gott att köpa hem. Vi gillade GSBF:s samarbetsöl samt en brittisk IPA bäst, och hade väldigt svårt för en italiensk sur kaffeporter.

Här är våra omdömen:
Vault City Farm To Fermenter Blueberry

375 ml, 79,90 kr, 6,5 %, Övrig syrlig öl

En helt okej blåbärssmak men i övrigt känns ölet ganska tunt. Det försvinner snabbt i munnen och lämnar inga direkta avtryck. Okej men inte mer.

Hop Notch/ Hyllie/Beerbliotek Great Swedish Festival Beer

330 ml, 30,90 kr, 5,5 %, Lager modern stil/India pale lager

Friskt öl med en hel del av lagersmakerna som möter dig först, en behaglig brödig maltbas kompletteras med en tydlig frisk beska. Gott och lättdrucket.

Founders Marvelroast Imperial Golden

330 ml, 8,0 %, 39,00 kr, Golden/Blond ale

Sött med tydliga vaniljtoner, en touch av kakao men vaniljen behåller sitt grepp och blir lite för påträngande i det här riktigt söta ölet.

Ridgeway Imperial Barley Wine

330 ml, 39,90 kr, 10,0 %, Barley wine

Fylligt med en stabil maltbas, en del frukter och en okej sötma, men det blir lite fränt av alkoholen i eftersmaken. Ett okej öl, men det finns bättre barley wines att få tag på.

North Brewing Leafcutter DDH IPA

440 ml, 50,90 kr, 6,8 %, India pale ale

Juciigt med tropiska toner och en del beska finns det också plats för i ölet. Leedsbryggeriet håller hög klass och det här är inget undantag.

Innis & Gunn Quarter Cask

330 ml, 39,90 kr, 7,4 %, Strong ale

Maltigt med karamelltoner och påtaglig sötma. Inte lika sött som det ibland kan bli från Innis & Gunn, men ändå lite i överkant för mig. En lätt alkoholton slinker igenom, men är inte speciellt störande.

Birra Amarcord Ama Mora Imperial Coffee Porter

355 ml, 38,90 kr, 9,0 %, Imperial porter och stout

Jag antar att ölet ska vara surt i grunden, annars har något gått väldigt fel. Hur som helst funkar det här inte alls för mig. Bara för den som gillar surt kaffe.