Vandrande tävling upprepas efter förra årets succé

Thomas Jarlsmark berättar att många uppskattade den nya formen av tävling förra året och år blir det alltså mer av samma. Fast en av trädgårdarna från förra året byts ut. Foto: Ronny Karlsson

I slutet av augusti är det dags för Hönös unika hembryggartävling igen. Uppemot 40 hembrygder kan provas i fyra trädgårdar med tillhörande promenader.

Det var förra året som Hönö Ölagille testade idén för första gången med att låta utställarna stå i fyra trädgårdar runt om på Hönö i Göteborgs norra skärgård. Anledningen då var att pandemin gjort att den vanliga höstölsträffen inte kunde genomföras inomhus som vanligt.

I år finns restriktionerna till viss del kvar och även i år blir det alltså trädgårdar. Men enligt Thomas Jarlsmark på Hönö Ölagille behöver det inte vara negativt.

– Den återkoppling vi fick från många var att det var mycket trevligare så här när vi var inomhus. Så vi tänkte i år att vi gör samma upplägg igen. Restriktioner finns ju kvar. Sen får vi se om vi ska fortsätta med det eller gå tillbaka till vanliga höstölsträffar igen nästa år, säger han.

Nicklas Lathvenis vann förra årets tävling och fick sin öl bryggd på Rörö Öl. Men i år är inget bryggeri inblandat i tävlingen.

När biljetterna släpptes till årets hembryggarträff tog de slut snabbt, som vanligt. Men hopp finns fortfarande för den som missat tillfället.

– Vi släppte 160 biljetter i första släppet, men det kan bli några till sista veckan innan träffen, kanske fem per trädgård.

160 personer eller eventuellt är 180 är fler än förra året.

– Det beror på att man har lättat lite på restriktionerna och förra året var en test och vi var sparsamma med biljetter.

Det blir sju åtta hembryggare i varje trädgård, men till skillnad från tidigare år får vinnare förutom ära och priser inte sin öl bryggd hos något bryggeri. En annan skillnad är att det inte blir någon domartävling utan folket kommer att få göra sitt val av bästa öl i varje trädgård.