Utredningens expert kritisk mot förslaget

Johan Håkansson är kritisk men vill nu gå vidare för att senare kunna ändra reglerna så att de blir generösare. Foto: Peter Lindh

Johan Håkansson på Sveriges Oberoende Småbryggerier är fortfarande kritiskt till delar av förslaget om gårdsförsäljning av alkohol. Men nu accepterar han läget och ser möjligheter att ändra reglerna på sikt i stället.

Idag publicerade DN Debatt en artikel av Elisabeth Nilsson, som utrett gårdsförsäljning, där hon presenterar utredningens förslag. I korthet innebär det att gårdsförsäljning tillåts, med en del villkor.

Samtidigt var det inte så mycket som var nytt i debattartikeln. Redan för en månad sen skrev Johan Håkansson, som varit expert i utredningen, en debattartikel och avslöjade vad utredningen kommit fram till.

Han var och är inte nöjd med delar av förslaget och hoppades med sin debattartikel få till en förändring.

– Jag hade inte räknat med att de skulle riva upp och ändra det, men politikerna kan fortfarande göra det innan det blir lagtext, säger han.

Hans främsta kritik är mot den gräns på 500000 liter i årsproduktion som bryggerier inte får överstiga för att få ha gårdsförsäljning.

– Det blir så olika för olika bryggerier. För ett bryggeri som Jämtlands blir det totalstopp och det inte bara slår ut de som redan ligger över 500000 liter utan det blir också tillväxthämmande, säger Johan och fortsätter:

– Bryggerier som närmar sig gränsen kommer att få fundera på om de verkligen ska våga satsa och kanske bli av med gårdsförsäljningen.

Men med utredning klar ser han nu framåt i stället.

– Jag tänker att låt oss sjösätta det här och skruva på det i efterhand när det visar sig att det fungerar utmärkt med gårdsförsäljning. Det viktigaste är att utredaren har visat att det är möjligt med en sån här reform utan att det krockar med EU-medlemskapet.

Hans Ängöl är ett av de bryggerier som kommer att ha gårdsförsäljning om utredningen blir lag.

– Vi kommer säkerligen att ha det i samband med ölprovningar och man kan gissa att ölprovningar kan bli attraktivare om det går att köpa med sig våra öl, speciellt produkter som vi inte har på Systembolaget.