Utbildning ska minska bryggeriernas klimatpåverkan 

Nyhet

Madleen Thyren, vd på Edup.

Att bryggerier ska arbeta mer hållbart är prioriterat i Sveriges arbete med att nå målen för Agenda 2030. Det har skapat utrymme för en statligt finansierad utbildning för bryggare. 

Agenda 2030 är en global handlingsplan som antogs av FN:s medlemsländer 2015 med målet att skapa bättre förutsättningar för en hållbar framtid. Inom ramen för det har bland annat yrkeshögskolor möjlighet att ansöka om anslag för kompetenshöjande utbildningar som bidrar till utvecklingen. 

Ett av företagen som gjort just det är yrkeshögskoleanordnaren Edup, som arbetar mot de branscher där det finns ett behov av att höja sin kompetens inom framförallt hållbarhet. 

– Några tidigare kollegor driver mindre bryggerier och de berättade om sina utmaningar för oss. Tillsammans tog vi fram ett förslag på utbildningsplan som vi skickade in till MYH (myndigheten för yrkeshögskola, reds anm), säger Madleen Thyren, vd på Edup. 

Förslaget beviljades 70 platser med två olika startdatum. En utbildning har precis startat, och den andra startar i februari. 

– Det är många branscher som ansöker varje år, men långt ifrån alla beviljas. Det visar att MYH prioriterar det här vilket förstås är väldigt kul. Vi upplever att många små bryggerier vill göra rätt, men saknar verktyg för att konkret kunna minska miljöpåverkan, möta krav från kunder och framförallt Systembolaget – och därtill samtidigt stärka sin affär, säger Madleen Thyren. 

Utbildningen, som är digital och på distans, riktar sig mot bryggare och är indelad i två steg, och består av både föreläsningar och seminarier, med teori och praktiskt arbete som kan kopplas direkt till de egna bryggerierna. 

– Under kursen arbetar varje deltagare fram en egen hållbarhetsplan – ett konkret dokument som kan användas för affärsutveckling, upphandlingar och kommunikation med kunder. Kursen kräver ungefär en halvdag i veckan, vilket gör att den kan kombineras med arbetet i bryggeriet, eller andra uppdrag. Distans möjliggör även att fler kan delta från olika delar av landet. Vilket vi märker – den första kursen som blev full direkt har bryggare från Kävlinge i söder till Härjedalen i norr.

Bland utbildarna finns både branschfolk och hållbarhetsexperter samt en rad gästföreläsare för att täcka allt från energieffektivisering, vattenoptimering, cirkulära lösningar och hållbara råvaror. 

– Hittills, efter tre träffar, uttrycker deltagarna att ämnet är relevant och att kursen är ett bra tillfälle för dem att börja jobba mer konkret. De har haft tankarna i huvudet men inte kommit till skott. Det ser även ett värde att träffa andra som har samma utmaningar. Deltagarna reflekterar själva och ger varandra insikter och idéer, avslutar Madleen Thyren.

Mer om utbildningen HÄR.
_
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR