Unikt samarbete har premiär på SMÖF

Vad har Hair of the Dog, Gänstaller och Närke Kulturbryggeri gemensamt? Jo, de har bryggt ett unikt öl som kommer att ha premiär på SMÖF. Dessutom blir det tyskt besök och en hel kavalkad av olika Kaggen-varianter.

Det som presenteras i Söderbärke är en variant av Hair of the Dogs välkända öl Adam. Det ölet var från början ett försök att återskapa en historisk ölstil som hade sitt ursprung i Tyskland. Nu kommer en ny variant av ölet med samma recept fast bryggd i Tyskland. Den har fått namnet ”Adam from Franken”.

– Det är på håret att den hinner bli klar, men det ska bli spännande, säger SMÖF-generalen Thomas Husing.

Men det blir fler spännande öl än så på SMÖF. Det är nu klart vilka tyska bryggerier som ska finnas på plats. De bryggerierna är Hops & Barley, Brauerei Lemke, Heidenpeters, Brewbaker, Schoppe Bräu och BRLO.

Husings avsikt var att vid avskeds-SMÖF ha något extra från utlandet och han hade då tänkt att ”värva” flera av de berömda bryggerier som finns i Europa och kanske USA. Men han insåg att dessa bryggerier  mer eller mindre ”turnerar” och deltar i kända ölfestivaler runt om i Europa.

Då bestämde han sig för ett annat koncept och när möjligheten med de tyska bryggerierna dök upp hakade han på. När möjligheten dök upp att få ett flertal bryggerier från Berlin, då var det bara att haka på.

– Berith och Håge från Närkes Kulturbryggeri var i Berlin och pratade med bryggare. De började att prata om den här festivalen mitt ute i skogen och de blev intresserade, berättar Husing.

Dessutom kommer det finnas möjlighet att få smakprov på en hel del olika varianter av kultölet Kaggen Stormaktporter. På festivalen finns alla årgångar från 2005 till 2009, och dessutom 2016, som snart släpps på Systembolaget. Utöver det ska det även gå att prova Rom-Kaggen 2016, Konjaks-Kaggen Stormaktsporter 2017, Svensk-Ek Stormaktsporter 2017 och Thurbo Kaggen! Stormaktsporter!

– De äldsta varianterna har vi lagrat själva, men nu är tanken att de ska gå åt. Vi kommer att sälja dom per centiliter, med max fyra centiliter per person, säger Husing.