Röken höll på att blir för mycket för Kaggen

Emil Arvidsson på Närke Kulturbrygger säger att de hade lite problem med allt för mycket rökighet i Kaggen Stormaktsporter High Coast Peated Stormaktsporter, men efter några månader på ståltank mjuknade den.

Det tog inte ett par sekunder för Kaggen Stormaktsporter att ta slut den här gången. Men den är fortfarande väldigt populär och efter ett par dagar var den slut på depån.

Det var Kaggen Stormaktsporter High Coast Peated Stormaktsporter som våra läsare valde som intressantast öl i förra släppet i Systembolagets lokala och småskaliga sortiment. Så vi ringde upp Emil Arvidsson på Närke Kulturbryggeri för att få veta lite mer om den här varianten.

– Den är lagrad på fat som haft High Coast rökta whisky. Det har väl funnits Kaggen på rökigt fat tidigare, men det var väldigt små utgåvor, säger han.

Röken höll på att ställa till det, för när lagringen på träfaten var klar efter tre månader var det väldigt mycket rök.

– Vi tänkte att det här funkar ju inte, det är ingen som kommer att vilja ha den. Vi hade en olagrad batch också, och bollade med tanken att späda ut den.

– Men med tiden på ståltank blev den bättre, den mildrades hela tiden och blev skitbra. Sötman kom ifatt och balanserade upp den, så den blev skitbra.

Sen är den fortfarande rökig och Emil tror att det finns de som inte kommer att gilla det.

– Det blir säkert en vattendelare och det är säkert en del som tycker att vi har förstört den med rök. Men det kommer annat framåt, så de får väl bara passa sig för den här.

Närke har ökat takten på Kaggen, numera brygger de tre till fyra batcher på 1000 liter och siktar på ett par release lagrat varje år.

– Men vi ska nog inte steppa upp det mer än vad vi gör nu. Det är klart att försäljningen saktar in när vi släpper mer. Vårt första släppt på 400 flaskor tog slut på en och halv sekund eller vad det nu var. Andra gången tog det par minuter och nu tog det ett par dagar.

– Vi måste ha lite distans mellan släppen, det är ju meningslöst att svämma över. Sen har vi inte plats eller tid för att göra mer än vi gör nu.

Den nu släppta Kaggen är alltså slut på depån för de som vill beställa. Bor man i Örebrotrakten går den fortfarande att få tag på i butik.

– Det är lite synd att den inte går att beställa mer, vi ville har mer på depån. Det är tråkigt när den inte finns för dem som vill ha den.

Anledningen till att Kaggen släpps i det lokala sortimentet är enligt Emil att andra alternativ kräver en logistik som Närke inte har.

– Så vi bestämde oss för att släppa den där, då är den ju beställningsbar utan kollikrav.

Även om det kan var svårt att få tag på den rökiga varianten nu, så är mer på gång. I december släpps en ny variant.

– Den är lagrad på skotska whiskyfat, den blir lite annorlunda. Elegant och mer åt det fruktiga hållet.

Dessförinnan blir det även ett släpp av Stormaktsporter utan lagring i höst.

– Det blir en olagrad då, men sen blir det nog inte så mycket mer av den. Det känns som att vi ska rikta in oss på att fatlagra den, även om de är justa som de är.