Två riktiga höjdare bland dagens nyheter

Här är en del av degens ölnyheter på Systembolaget. Foto: Montage.

Syrligt från USA och kolsvart från Sverige. Där har ni våra favoriter bland tisdagens nyheter på Systembolaget. 

Efter dagens nyhetssläpp väntar ett uppehåll på några veckor på Systembolaget. Veckans tillfälliga nyheter bjuder på ganska genomgående goda öl, men två av dom sticker ut. Allagash imponerar med sin Windfall och Dugges fatlagrad öl 16 håller riktigt hög klass.

Vi ska också nämna att Snausarves båda öl var försenade i transporten. Vi hoppas på att få tag i de ölen senare i dag.

Här är alla våra recensioner.

Snausarve Söirli Stain

375 ml, 131,80 kr, 5,7 %, Frukt- och bärlambic

Försenad leverans, ölet tros dyka upp i butik senare under tisdagen.

Snausarve Söirli Dräue

375 ml, 5,7 %, 131,80 kr, Frukt- och bärlambic

Försenad leverans, ölet tros dyka upp i butik senare under tisdagen.

Allagash Windfall

375 ml, 117,90 kr, 6,2 %, Övrig syrlig öl

Komplext med trätoner som ackompanjerar frukt- och bärtonerna, det smakar friskt från persikorna men finns också en tydlig ton från fatlagringen som smälter ihop fint med det lite funkiga i ölet. Fylligt och med en behaglig syra genom hela resan. Kul med Allagash på bolaget, det här är riktigt bra.

Connecticut Valley Plum Crazy Sour

473 ml, 40,90 kr, 5,5 %, Övrig syrlig öl

Försiktig syra och ölet blir snarare sött, en hel del fruktsmak visar vägen och där finns förstås en del plommon. Somrigt och lättdrucket med en viss syrlighet och en lätt yoghurtton i avslutningen. God öl.

Destihl Synchopatic Dry Hopped Sour Ale

355 ml, 2,90 k4, 6,0 %, Övrig syrlig öl

Syrligt med citrustoner, en del grapefrukt och en humle som smyger sig på längs vägen. Förrädiskt lättdrucket med tanke på alkoholen och med en torr avslutning som passar in bra. God öl.

Mikkeller Midsummer Dream Lager

330 ml, 30,90 kr, 4,6 %, Modern lager/India pale lager

Fruktigt med citrus, en lätt ton av grapefrukt, en försiktig maltbas och en lätt gräston i avslutningen. Beskan får ta lite mer plats i avslutningen. Lättdrucket och helt okej utan att sticka ut.

Baladin Super Bitter

330 ml, 26,90 kr, 8,0 %, Belgisk mörk ale

Åt det söta hållet med smak av torkad frukt, en lätt kolaton och en beska som tar ganska rejält med plats i avslutningen. Helt okej men beskan kanske stör mer än den tillför i det här ölet.

Burnt Mill/Dugges SKOG

440 ml, 50,90 kr, 7,0 %, India pale ale

Friskt humligt med talltoner, en lätt gräston, citrus och tropiska frukter. En lätt beska smyger sig på i avslutningen, juicigt och somrigt. God öl.

Dugges 16 Stout

330 ml, 75,00 kr, 18 %, 75,00 kr

Detta är Dugges 15-årsöl på steroider, ölet har fatlagrats och fatlagringar kan Dugges riktigt bra. Det smakar fortfarande kryddigt, men de tonerna jämnas till och fatlagringen tar sin plats, det är rejält fylligt, lätt rostat, åt det söta hållet med choklad och russintoner och alkoholen är imponerande väl undangömd. Mycket gott!

Nynäshamns Ångbryggeri Yttre Gaarden

500 ml, 33,50 kr, 4,9 %, Witbier

Friskt med behagliga kryddtoner, jästen får göra sitt och där finns även en del citrus och en lätt ton av banan. Friskt och somrigt, god öl.