Britterna kan fira ölets alldeles egna dag

Britterna kan fira Beer Day Britain med att dricka en cask-öl. Foto: Pixabay.

Kanske är det läge för att dricka en brittisk öl i dag. I alla fall så firas Beer Day Britain.

Tisdagen 15 juni är alltså dagen för årets Beer Day Britain, en festlighet som startades av ölsommelieren Jane Peyton och nu är det en dag som även stora organisationen Camra står bakom.

Den som vill kan förstås fira när som helst under dagen, men målet är att så många som möjligt ska dricka en öl och skåla med andra klockan 19 i kväll.

Framför allt vill Camra att ölkonsumenterna fokuserar på cask-öl, en typ av öl som lidit av att de brittiska pubarna varit stängda och dessutom fortfarande har restriktioner.

Det pågår redan en kampanj med namnet ”Cask is BACK, so back CASK” och nu hoppas Camra att båda de här kampanjerna ska få mycket uppmärksamhet.

– Beer Day Britain handlar om att fira vår nationaldryck. Under pandemin har vi varit socialt isolerade och inte kunnat dricka öl tillsammans och även om det fortfarande finns restriktioner som gör Beer Day Britain 2021 annorlunda så kan vi alla i dag höja ett glas och säga skål för ölet, säger Nik Antone, ordförande för Camra, i ett pressmeddelande.

Camra uppmanar britterna att välja ett lokalt cask-öl när de firar dagen, och på så sätt stötta de många bryggerier som försöker hålla liv i traditionen med cask, trots att pubarna varit stängda och den typen av öl nästan inte funnits alls på marknaden under det senaste året.