Tufft att driva krog i centrala Stockholm

Bildspel

Bild 1 av 3

Hanna Chammas sitter med hög hyra och få gäster. Nu hoppas han trots det klara krisen, trots de höga hyrorna.

Hyrorna är höga och gästerna få. Hanna Chammas kämpar på för att få Restaurang Waza att överleva, men han menar att centrala Stockholm är en riktigt dålig plats att ha krog på i coronatider.

 

Det var 2018 som Hanna Chammas tog över i lokalerna på Wallingatan, bara ett stenkast från LO-borgen i centrala Stockholm. Då var planen att trots höga hyror vara skuldfri i december 2020.

Men sedan kom coronaviruset.

– Jag betalar 170 000 kronor per månad bara i hyra och folk går inte ut i centrala Stockholm. Vi behöver konferensgästerna och de utländska turisterna, säger Chammas.

Han förhandlar om hyrorna med fastighetsägaren som är Lärarförbundet. Hans förhoppning är att kunna bygga upp en lång relation men då kan det komma att behövas lägre hyra i kristider.

– Vi lever normalt sett på intäkterna som kommer mellan 18 och 01, nu ser det lika illa ut alla dagar i veckan. Jag tror det är lättare ute i förorterna, det är inte så många bostäder här, och det behöver ta fart snart. Vi har ingen uteservering och brukar inte ha så bra somrar. Från skolavslutning till skolstart är det sämre här och många innerstadskrogar kommer att få det väldigt tufft, säger Chammas.

Även bryggeriet har påverkats av krisen och för bryggaren Charles Cassino har det inneburit färre bryggningar.

– Vi brygger halva batcher för att försöka hålla ölen fräsch. Men vi häller ut mer öl än vi säljer, vi måste ju bland annat spola fram öl varje dag, även om vi bara säljer ett glas.

Bryggeriet är dessutom för litet för att satsa på Systembolaget.

– Då behöver vi förpacka ölen och det kostar med transporter, det finns ingen affär för oss där.

Fem personer har fått gå hem efter att coronaviruset börjar att påverka affärerna i våras.

– Alla övriga är permitterade och jag har väldigt lojal personal som ställer upp i vått och torrt.

Med höga hyror och låga inkomster är det förstås tufft läge för Hanna Chammas. Han är tacksam för att det bland annat går att permittera personal, men anser att restauranger och barer behöver betydligt mer uppbackning för att det inte ska bli en massa konkurser framöver.

– Vi går på knäna och vi har gått på knäna i nio månader nu, säger Chammas.