Trappistbryggeriet tappar sin status

Achel tappar nu sin status som trappistbryggeri. Foto: Privat.

De sista munkarna har flyttat ut. Det gör att Achel nu tappar sin status som autentiskt trappistöl. Men produktionen fortsätter förstås trots det.

Trappistölen är kända över hela världen och även om det nu finns sådana bryggerier spridda över världen, så är det i Belgien som det hela började och har högst status.

Men nu tvingas Achel att ta bort den kvalitetsstämpel som det innebär att få räkna in sig bland trappistbryggerierna.

Anledningen är att det inte längre finns några munkar kvar i St Benedict’s Abbey nära den holländska gränsen.

– Achel är det första av våra sex kloster som inte längre har kvar några munkar. Under de fyra senaste åren har det bara funnits två munkar där, säger abboten Nathanael Koninkx på Westmalle till The Telegraph.

Totalt finns det cirka 100 trappistmunkar i Belgien och de har blivit färre med åren. Det finns en oror över att det ska bli fler trappistbryggerier som förlorar sin status när munkarna blir färre.

Utöver Achel är det Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle och Westvleteren som har räknats in bland trappistbryggerierna i Belgien. På senare år har det även startats trappistbryggerier i Holland, Österrike, USA, Italien och Storbritannien.

Bryggeriet i St Bendicts Abbey startades 1852 och blev ett trappistbryggeri 1871. Under första världskriget fick munkarna fly från sitt kloster och det var först 1998 som bryggeriet byggdes upp på nytt.